...
  • luni, 23.07.2018
Publicitate
Slider

Zile inedite de instruire profesională, la Biblioteca Judeţeană

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Cristina Baciu     Data: 11 iulie 2018

9 ziar 1252Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş  a organizat, în perioada 25-26 iunie, cursurile de formare profesională – „Serviciile de referințe. Dezvoltarea serviciilor de bibliotecă. Achizițiile și utilizarea instrumentelor ce aparțin noilor tehnologii, pentru furnizarea serviciilor cu specific bibliografic”.

De sesiuni de instruire inedite şi interesante s-au bucurat bibliotecarii,  care au aflat noutăţi profesionale atât în sfera tehnicilor de identificare, regăsire şi evaluare a informaţiilor în sistemul TinRead, cât şi în domeniul comunicării şi relaţiilor cu publicul.
Au fost prezentați cei trei mari piloni ai tuturor bibliotecilor din lume, și anume: Serviciul de completare, prelucrare și evidența colecțiilor, Serviciul de comunicare a colecțiilor și Serviciul de Referințe. S-a pus accent pe Serviciul de Referințe: pe tipurile de produse bibliografice (diseminarea selectivă a informațiilor, bibliografii, bio-bibliografii, anuar bibliografic local), tranzacțiile de referințe (consultațiile acordate utilizatorilor), resursele folosite pentru informații (dicționare, enciclopedii, bibliografii, ghiduri, directoare, anuare, cataloage online, sit-uri web), colecția de referințe (aceasta nu circulă, este actualizată constant, este pentru toate categoriile de utilizatori), tipurile serviciilor de referințe (tradiționale, virtuale, sincrone și asincrone). Importantă  este solicitarea adresată unui serviciu cu caracter bibliografic și etapele rezolvării ei: interviul de referințe, cercetarea propriu-zisă și elaborarea produsului bibliografic.
Sesiunea de instruire s-a axat pe utilizarea programului TinRead, realizarea de bibliografii în format electronic, acestea fiind: cele realizate de bibliotecari în web opac, cele făcute de utilizatori, listele de noutăți, bibliografiile tematice.
Bibliotecarii trebuie să acorde suport utilizatorilor în folosirea serviciilor care implică exploatarea noilor tehnologii. Catalogul online este punctul principal în jurul căruia gravitează aplicații și servicii diverse oferite utilizatorilor, sarcina bibliotecarilor fiind aceea de dezvoltare a funcționalităților catalogului online.
Sesiunea de instruire le-a dat posibilitatea bibliotecarilor de a asimila noi competenţe, pe de o parte, care să le permită să-şi exercite cu succes profesia,  pe de altă parte, să le trezească dorinţa de a se autoperfecţiona, de a se dezvolta profesional armonios, de a se adapta continuu unei societăţi în permanentă schimbare.

Comentarii