...
  • duminică, 23.09.2018
Publicitate
Slider

Varujan Vosganian a citit poezii la Colegiul Naţional „Brătianu”

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Denisa Popescu     Data: 28 februarie 2018

9 vosganian01Ediția a doua a Proiectului „Biblioteca Te Citește” a demarat, la jumătatea lui februarie, la Colegiul Național „I.C. Brătianu”, cu Varujan Vosganian în ipostaza de mesager al Muzei Poeziei. Într-o sală plină-ochi, în care s-a stat, la un moment dat, în picioare, scriitorul a vorbit despre frumusețea rebelă, copleșitoare, absolută a cuvântului, despre relația om-carte-singurătate, într-o societate în care tehnologia este regina celui mai mare bal al iluziilor, despre diferența sensibilă dintre liniște și tăcere. A mai explicat și cât de simplu, de eliberator este să alegi să fii tu și să întinzi mâna către celălalt, recunoscându-i unicitatea și irepetabilitatea.
9 vosganian02„Câtă vreme va exista Poezia, inseparabilă de condiția umană, vor exista și națiunile” – a ținut să sublinieze Varujan Vosganian. Căci, oricât de departe vom zbura – și nu doar metaforic, tehnologia a demonstrat că imposibilul ține de limitele subiective – rădăcinile te ajung, într-o bună zi, din urmă. Să punem semnul egal între rădăcinile acestea și cuvintele limbii noastre și vom afla singuri răspunsul la întrebările și la căutările prezentului. Varujan Vosganian le-a citit liceenilor din viitoarea sa carte de poezii și le-a povestit și despre cum se vede acum pe el, la vârsta lor. Mai bine de o oră, a fost bine și pace între generații. La final, aplauze puternice. Ca la teatru. Dovadă sigură că tehnologia n-a învins de tot poezia.
Proiectul, inițiat de Biblioteca Județeană Argeș, îi va avea în prim-plan, în perioada următoare, pe prozatoarea Zăpăstrit și pe poetul Sorin Lucaci.

Comentarii