...
  • luni, 16.07.2018
Publicitate
Slider

Sub pretextul tăierilor de conservare, zeci de stejari şi goruni din Trivale au fost culcaţi la pământ

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Iustina Harco-Burcea     Data: 28 septembrie 2017

6 01Se taie din nou în Pădurea Trivale. În ultimele două luni, zeci de copaci au fost culcați la pământ, tăierile fiind făcute chiar în inima pădurii-simbol a Piteștiului, pe o parcelă situată între cartierul Poiana Soarelui și Aleea Trivale. Defrișările au fost semnalate și instituțiilor publice cu atribuții în domeniul silvic – Garda Forestieră, Direcția Silvică Argeș, ITRSV Ploiești – de către Robertin Rusu, un cunoscut activist de mediu, care trage un nou semnal de alarmă privind posibila construcție a unui nou cartier de vile în inima pădurii Trivale.

Cioturile copacilor tăiați, mascate cu frunze uscate și crengi

6 05„În Pădurea Parc Trivale s-au tăiat recent, în această vară, un număr consistent de arbori între cartierul Poiana Soarelui (strada Mitropolit Antim Ivireanu) și Aleea Trivale (Grota). Aceste tăieri de arbori par să facă loc unor drumuri noi tăiate prin pădurea Trivale și să fie începutul construcției unui cartier de vile. V-am atașat poze făcute recent în zonă, cu cioturile rămase, trunchiurile de copaci tăiați ce par marcați și drumurile forestiere noi create prin inima pădurii Parc Trivale din Pitești. (…) Este foarte cunoscută piteștenilor, în istoria recentă și mai puțin recentă din presa locală, apetența instituțiilor locale din Pitești pentru a da aprobări de scoatere din fondul forestier și tăieri de arbori în pădurea Trivale în scop obscur imobiliar. Acum când pădurea Trivale urmează să fie declarată foarte curând arie naturală protejată scopul acestor tăieri recente trebuie identificat și clarificat urgent pentru a nu exista nici o suspiciune cu privire la un eventual atentat la integritatea Pădurii Trivale”, spune Robertin Rusu în sesizarea adresată Gărzii Forestiere.

6 06Acesta mai atrage atenția că în zona în care au loc defrișările există indicatoare – „Parchet în exploatare. Căderi de arbori. Accesul interzis” – dar care nu au totuși nicio ștampilă sau semn de identificare al Direcției Silvice Argeș. Ba mai mult, pare că se încearcă mascarea cu frunze uscate și crengi a trunchiurilor tăiate.

Directorul Chiriloiu de la Silvic zice că tăierile sunt perfect legale

6 chiriloiuAm cerut un punct de vedere și Direcției Silvice Argeș privind tăierile din Pădurea Trivale. Armand Chiriloiu, directorul DS Argeș, ne-a transmis, într-un răspuns la o solicitare formulată pe Legea accesului la informațiile de interes public, că suprafața respectivă (localizată în U.P. II Trivale, u.a. 18A) face parte din fondul forestier proprietate publică a statului și a fost pusă în valoare (marcată), având loc lucrări de conservare, cu un volum de 399 mc, pe suprafața de 23,1 ha. Operatorul care realizează tăierile este S.C. D.C.M.M. Colect Product SRL din Mioveni, lucrările fiind adjudecate prin licitație publică organizată de Direcția Silvică Argeș. Pentru amenajamentul 18A este prevăzută extragerea prin lucrări de conservare a unui volum de 1.035 mc din volumul total de 6.945 mc, în perioada 2013 – 2022, din speciile stejar pedunculat și gorun. Intervenții pe această suprafață forestieră au mai avut loc în anul 2013, când s-au doborât 6 mc de arbori și 2014 (13 mc). Chiriloiu mai spune că aceste tăieri de conservare mențin arborii într-o stare fitosanitara bună și că extragerea copacilor urmărește „dezvoltarea ochiurilor cu regenerare naturală declanșată și înlăturarea tineretului neutilizabil din speciile nedorite”. Cât despre mascarea trunchiurilor de arbori tăiați cu frunze uscate și crengi, pentru a justifica aceste acțiuni, șeful Direcției Silvice ne citează din lege, mai exact din Ordinul Ministerului Mediului și Pădurilor nr. 1540/2011 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind termenele, modalităţile şi perioadele de colectare, scoatere şi transport al materialului lemnos, care prevede că „în parchetele aflate în curs de exploatare, aşezarea grămezilor de crăci şi a resturilor de exploatare se face, de regulă, pe cioate sau în locuri fără seminţiş”.

Discuții