...
  • joi, 19.07.2018
Publicitate
Slider

Sinodul BOR avertizează că nu pot fi hirotoniţi preoţi cei care absolvă Teologia Pastorală la Piteşti

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Alina Crângeanu     Data: 02 august 2017

5 calinic# Arhiepiscopia înfruntă Patriarhia # „În facultate se intră cu binecuvântarea episcopului local, nu a patriarhului!”, spune în replică ÎPS Calinic
Începând cu anul universitar 2011-2012, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Pitești nu a mai fost posibilă organizarea unui examen de admitere la specializarea Teologie Pastorală. Și asta deoarece acest program de studii universitare de licență este în lichidare, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod nr. 45/2011, care a stabilit ca „începând cu anul universitar 2011-2012, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Pitești să nu mai școlarizeze studenți la specializarea Teologie Pastorală  și, prin urmare, să nu mai organizeze concurs de admitere pentru această specializare”.

Potrivit unei alte Hotărâri a Sfântului Sinod, nr. 3.585/2013, „necesarul pastoral misionar al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului este asigurat de celelalte patru facultăți de teologie ortodoxă din cuprinsul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei”. Potrivit unor surse, în urma unei vizite neanunțate de la Patriarhie, de prin 2011, care a ocolit biroul rectorului de atunci, Gheorghe Barbu, și a poposit direct în cabinetele profesorilor  de la Teologie, unde s-au găsit grave abateri,  s-a lăsat cu această interdicție de a mai scoate preoți la Universitatea Pitești. Interdicție ce nu a putut fi ridicată nici de actualul rector, Dumitru Chirleșan, care a încercat să facă lobby pe dealul Mitropoliei.

Lectorul Caliopie ar fi tras sfori pentru redactarea unui nou contract de studii la Universitatea Pitești

În schimb, prin Hotărâre a Senatului UPIT, la cererea celor de la Teologie (umblă vorba că la insistențele lectorilor de aici, printre care și protosinghelul Caliopie), a fost aprobat Contractul de studii pentru anul I, valabil pentru anul universitar 2017-2018. Iar în acesta se specifică faptul că „studentul are dreptul să participe la formarea/instruirea prevăzută în curriculum și la activitățile didactice suplimentare organizate la cerere, în conformitate cu prevederile cartei universitare și cele ale Senatului Universității din Pitești”.
Ca dovadă că domeniul are căutare, în ciuda taxei anuale mai mari (4.000 de lei în total) decât în cazul altor facultăți, la Facultatea de Teologie s-au înmatriculat 25 de studenți în sesiunea din această vară, iar 10 au aplicat pentru modulul care le conferă accesul la cursuri specifice care includ Studiul Vechiului și al Noului Testament, formare duhovnicească și practică liturgică, Teologie Fundamentală, Teologie Liturgică și altele, care în principiu le-ar asigura accesul la o parohie, toți având binecuvântarea ÎPS Calinic. Având anumite temeri, studenții i-au asaltat cu întrebări pe profesori iar aceștia s-au adresat Arhiepiscopiei, care i-a liniștit spunându-le că nu facultatea sau modulul îi face preoți. Ci… Arhiepiscopia.

Patriarhia zice că nu pot fi hirotoniți preoți cei care absolvă la Pitești

5 PatriarhieTotuși, răspunzând solicitării noastre, Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploișteanul, secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ne-a scris: „Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, preoții și diaconii se recrutează dintre doctorii absolvenți de masterat și licențiații facultăților de teologie, specializarea Teologie Pastorală, care au susținut examenul de capacitate preoțească. Prin urmare, pot fi hirotoniți preoți doar absolvenții specializării Teologie Pastorală din cadrul Facultăților de Teologie Ortodoxă care au această specializare”. Destul de clar, nu? Cine termină Facultatea de la Pitești nu poate fi hirotonit.

Calinic susține că Mântuitorul nu le-a cerut diplomă discipolilor

Însă potrivit principiului, Patriarhul este primul dintre egali și nu se amestecă, ÎPS Calinic a replicat că în facultate se intră cu binecuvântarea episcopului local, nu a patriarhului și că Mântuitorul nu le-a cerut diplomă de teologie discipolilor. Și realitatea a dovedit că tot arhiereul locului este cel care poate hirotoni, chiar dacă preoții nu sunt absolvenți de Teologie, ci ai altor facultăți. Vezi și cazul episcopului Hușilor, implicat recent într-un ditamai scandalul cu preotul care îi era iubit.

Discuții