...
  • luni, 20.08.2018
Publicitate
Slider

Semnând ca primarul pentru reunirea cu Basarabia, aleşii locali din Câmpulung au invocat Marea Unire din… 1913

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Cătălin Ion Butoiu     Data: 17 mai 2018

7 01De mai multe ori am avut ocazia să prezentăm fapte, idei sau evenimente care au scos la iveală talentul aleşilor locali de la Câmpulung de a se face de râs, dar culmea penibilului a fost atinsă de curând. Pe 9 Mai, zi cu trei sărbători, în municipiul muscelean a fost semnată aşa-zisa Declaraţie de reunire. Şi a fost vorba de reunirea aleşilor locali în modul stupid de a face lucrurile!

Nu sunt buni doar să se dea în spectacol la şedinţe sau să uite că mai au ceva de votat! Şi nici doar să se facă pierduţi în mulţime ori să trâmbiţeze fără efect, după caz! Nu, sunt buni şi să schimbe istoria şi unii au făcut-o fără măcar să realizeze că nici nu figurează pe lista iniţiatorilor. Aşadar, în acea zi cu triplă însemnătate, primarul, viceprimarul şi consilierii locali de la Câmpulung au semnat o Declaraţie de reunire a tututor ţinuturilor locuite de români, inclusiv Basarabia şi Bucovina de Nord. Nu contează că au uitat de teritorii din Bulgaria, Serbia, Ungaria, Macedonia, Italia, Spania, Statele Unite ale Americii, Madagascar şi Costa Rica, important era gestul, primul făcut de o localitate urbană din Argeş. A fost o şedinţă ad-hoc, ţinută pe furiş, fără solemnitate, iar rezultatul a fost transmis redacţiilor pe mail. Un rezultat cu urme de bătaie de joc.
7 02Deşi este vorba de un gest în care a rezonat ideea de reunire, cu invocarea momentului istoric de la 1918, în textul declaraţiei nu este nicio referire la contribuţia adusă de musceleni în înfăptuirea Marii Uniri, de la eroii căzuţi pe front, la vizionarul om politic Ion I.C. Brătianu, artizanul României Mari. N-a fost cazul, dar bomboana pe colivă o reprezintă un paragraf în care se scrie despre unirea din 1913! În acel an au fost nişte reuniri, România a câştigat Cadrilaterul şi ceva teritorii prin Dobrogea, în urma războaielor balcanice, dar în niciun caz nu s-a înfăptuit atunci Marea Unire! Nu toţi consilierii locali au semnat în acea zi Declaraţia de reunire, mai ales că pentru unii este obişnuinţă lipsa de la şedinţe (fără consecinţe). Dar mai bine stăteau acasă şi cei care au făcut-o! Cinci nume sunt scrise cu greşeli, altele sunt incomplete, dar asta nu i-a împiedicat pe aleşii locali să dea cu subsemnatul ca primarul. Bălan în loc de Băjan, Stănoiu în loc de Stămoiu, Emanuel în loc de Manuel… Mai ales că însuşi primarul nu e trecut Ioan Liviu, ci Liviu Ioan Ţâroiu! În asemenea condiţii, nici nu se ştie cine solicită parlamentelor Moldovei şi României adoptarea de legi pentru (re)înfăptuirea Unirii!

Comentarii