...
  • joi, 20.09.2018
Publicitate
Slider

Salonul în care a murit un bebeluş fusese dezinfectat cu apă chioară!

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Izabela Moiceanu     Data: 07 decembrie 2017

7 01# Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii indică nereguli grave la Spitalul Judeţean # Mămica, Mădălina Badea Ciupitu, încearcă de 9 luni să afle cine se face vinovat de moartea bebelușului său, mort la trei zile de la naştere din cauza unei infecţii  # Încă o bizarerie: rezultatele IML, defavorabile Spitalului Judeţean, vor fi interpretate nu la București, ci chiar la spitalul care i-a omorât copilul

Mădălina Badea Ciupitu, mama bebeluşului care a murit în martie a.c, la doar trei zile de la naştere, în urma unei infecții dobândite în Spitalul Județean Argeș, așteaptă de 9 luni ca anchetele demarate să facă lumină. Corpul de control al ministrului Sănătății i-a comunicat câteva rezultate seci, care indică grave nereguli la Spitalul Județean Argeș. Potrivit acestora, la igienizarea salonului în care a stat micuțul, nu s-a respectat concentrația soluției dezinfectante (produsul Trioton rapid Afb).  Asta în condițiile în care, în unitate exista cantitatea suficientă de dezinfectant. Cum cazul nu a fost înregistrat ca infecție asociată asistenței medicale, femeia a cerut  și un raport IML. Săptămâna trecută au venit și rezultatele de la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici. Neinterpretate, însă. Femeia a aflat cu stupoare că interpretarea va fi făcută la Pitești de specialiștii spitalului împotriva căruia ea a făcut sesizări.

„E doar o altă încercare de mușamalizare a cazului. Au început cu modificări în fişele copilului și vor să încheie cu o interpretare pe care să o facă tot ei. Cum aș putea să am încredere în așa ceva. Oare e normal ca același spital care mi-a omorât copilul să facă interpretarea care i-ar putea incrimina pe doctorii și asistentele de acolo?! Bineînțeles că vor încerca să se acopere unii pe alții”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș,  Mădălina Badea Ciupitu.
Copilul ei a venit pe lume prin cezariană, la începutul lunii martie 2017 şi a primit scorul Apgar 9 la naştere. I s-a spus că este sănătos, însă după două zile starea lui s-a înrăutăţit. Spitalul le-a comunicat părinţilor că băieţelul a contactat o infecţie gravă şi le-a explicat că trebuie transportat la Bucureşti. A fost urcat în ambulanţă pentru a fi dus spre un elicopter venit special să-l transporte. Cu doar 200 de metri înainte de a ajunge la elicopter, ambulanţa s-a întors din drum, pentru că micuţul a intrat în stop cardio respirator. La spital, băieţelul a fost resuscitat şi a mai trăit 3 ore. Părinţii au acuzat un lung şir de greşeli pe care medicii au încercat să le acopere, cu modificări în fişele copilului. De altfel, Jurnal de Argeș a arătat, cu fotografii ale documentelor, că există modificări făcute cu pixul, inclusiv Scorul Apgar, care, ulterior, a apărut ca fiind 8. „Pe foi, tratamentul care i s-a făcut este modificat cu pixul. Este adăugată, de exemplu, substanţa aceea care se bagă în plămâni, Sulfactat, ca să poată să respire, pe care chiar ei au spus, atunci, că n-o au aici, în spital, şi că tocmai de aceea copilul trebuie transferat la Bucureşti, unde există. De asemenea, sunt trei foi de tratament, începând cu data de 6 martie, deși el era mort din 5 martie, de la ora 3.00. În plus, la ora când copilul era în autopsie, pe foaie apare că-i dădeau antibiotic. Radiografia la plămâni apare ca fiind făcută pe 5 februarie, când el era în uter. Și altele…”, mai spune Mădălina Badea Ciupitu.

Stare toxico-septică

În raportul pe care femeia l-a primit de la Anatomia Patologică scrie că moartea a survenit pe fondul unui şoc toxico-septic.
„Cauzele decesului au fost insuficiență multiplă de organe, stare toxico-septică, pneumonie lobară dreapta, hemoragie meninge, ascită, gangrenă embolică degete picior stâng”, se arată în certificatul medico-constatator al decesului.

„Au dezinfectat cu apă chioară, deși aveau soluții. Cum să nu facă infecție copilul meu?”

Iată ce se arată în răspunsul primit de mama copilului de la Ministerul Sănătății: „Nou-născutul Badea Denis Ştefan  a fost internat în salonul TIB al secţiei de neonatologie din data de 3.03.2017, orele 20.05. Din graficele prezentate, rezultă că, în data de 03.03.2017, în salon au fost efectuate operaţiuni de curățenie şi dezinfecţie, dar nu s-a respectat concentraţia soluţiei dezinfectante (produsul TRIOTON Rapid Afb, conform avizului trebuia utilizat în concentraţie de 1% pentru o acţiune sporicidă)”.
În document se precizează că unitatea dispunea de soluția dezinfectantă. „Altfel spus, au dezinfectat cu apă chioară, deși aveau soluții. Cum să nu facă infecție copilul meu? Ne întrebăm de ce mor atâția copii în Argeș. Iată de ce!”, mai spune Mădălina Badea Ciupitu. Ultima speranță a femeii care a cerut să se facă dreptate în cazul morții micuțului Denis era rezultatul IML, despre care a aflat că va fi interpretat la Spitalul Județean din Pitești. „Nu voi lăsa lucrurile așa. Voi merge până la CEDO dacă trebuie, pentru ca vinovații să plătească și să nu mai moară și alți copii așa cum a murit Denis”, încheie femeia. 

Sancţiuni derizorii pentru cei vinovaţi

În urma verificărilor ce au urmat decesului fiului ei, la Spitalul Județean au fost aplicate doar două sancțiuni derizorii, de 1.000  de lei, asistentei șefe din blocul operator și asistentei șefe a secției de neonatologie.

 

1
Comentarii

Matei

Acest caz nu este singular. În urma cu 2 ani, copilul familiei Matei a murit deoarece dr.Buzatu Marcel a operat gravida cu o trusa ce s-a dovedit ca nu fusese sterilizata.