...
  • sâmbătă, 18.08.2018
Publicitate
Slider

Regele Mihai a murit

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Jurnalul de Argeș     Data: 05 decembrie 2017

Regele Mihai I Al Romniei

Cel din urmă suveran al românilor, Regele Mihai, a murit astăzi, la vârsta 96 de ani, după o lungă perioadă de boală.

Majestatea sa suferea de carcinom epidermoid metastazant şi cu leucemie cronică.

Regele Mihai de Hohenzollern s-a născut pe 25 octombrie 1921 la Sinaia, în România. A devenit rege la vârsta de șase ani, alături de o regenţă, după ce bunicul lui, Ferdinand, murise, iar tatăl său, Carol al II-lea, renunţase la tron.

În al Doilea Război Mondial, când România se aliază cu Germania împotriva Uniunii Sovietice, când ruşii câştigau războiul, Mihai a fost nevoit să abdice.

În 1992, regelui i se permite să revină în ţară pentru a participa la prăznuirea Paştelui. Aproape un milion de oameni au ieşit în stradă pentru a-l întâmpina. Popularitatea sa l-a îngrijorat pe Ion Iliescu, preşedinte al României la acea vreme, care l-a întors pe rege de la Aeroportul Otopeni  pentru a-l trimite înapoi în Elveţia.

A fost reprimit în ţară, abia în 1997, de preşedintele Emil Constantinescu, iar momentul a fost marcat și printr-un discurs emoționant în fața guvernului și parlamentului:

Regele Mihai  fost căsătorit cu Ana de Bourbon-Parma, care a murit e în urmă cu un an și cu care a avut cinci fiice.Foto: DC News

Comentarii