...
  • miercuri, 15.08.2018
Publicitate
Slider

Prof. Dumitru Ghiţă – lecţie de patriotism la Biblioteca Judeţeană Argeş

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Denisa Popescu     Data: 16 mai 2018

9 ghita01O viață profesor  de istorie la Dîrmănești, Dumitru Ghiță, acum în vârstă de 78 de ani, crede cu tărie de nezdruncinat în locul nostru de pe hartă și în aura României Mari.

Lucrarea, lansată luni, 7 mai, la Biblioteca Județeană Argeș – ”Independența și Unirea. Prin noi înșine” – îi demonstrează cu prisosință convingerile și voința de a transmite generațiilor tinere, cu repere confuze, nu doar informații și perspective de interpretare a faptelor istorice, cât mai ales sentimentul că patria este și casa ta, și conștiința ta. În viziunea profesorului Ghiță, Independența, Unirea, istoria militară, istoria culturală, economică, politică au valoare de adevăr și iradiază cu aceeași putere, iar noi suntem, astăzi, la capătul tuturor acestora, așa cum s-a știut sau cum s-a putut împleti firul lor, armonios sau pătimaș, cu diplomație sau cu vărsare de sânge.
Lucrarea – cea de-a patra, publicată în anii de pensie – este structurată în zece capitole, care, dincolo de momentele, de episoadele mari din istorie, cunoscute, mustesc de referiri la vitejia, la patriotismul și la fibra creștină, vibrantă  ale strămoșilor noștri.
9 ghita02Nota particulară a volumului este dată de retorica formulărilor, incluzând aici și poeziile dedicate personalităților precum Ștefan cel Mare și Sfânt, Iancu de Hunedoara, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Carol I de România, Ferdinand Întregitorul, Brătienii de la Argeș, Constantin Brâncuși, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga și, firește, Măria-Sa, Țăranul în Opinci.

Comentarii