...
  • luni, 23.07.2018
Publicitate
Slider

Primăria Piteşti se face preş în faţa unui dezvoltator imobiliar. I-a închiriat pentru şantier parcarea locatarilor din zonă

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Izabela Moiceanu     Data: 21 iunie 2018

6 bloc 02 1249# Aşa ceva sigur n-aţi mai auzit! # Sunt mai multe suspiciuni de încălcare a legii în relația dintre primărie și firma SC Titidan SRL, constructorul noului bloc de 10 etaje din buricul orașului

Noul bloc cu două niveluri de subsol, parter şi 10 etaje, a cărui construcţie a fost demarată pe b-dul I.C. Brătianu, între Centrul de Afaceri și Direcția de Asistență Socială, a creat deja tensiuni mari şi nu doar pe marginea disconfortului creat locatarilor din zonă. Dincolo de faptul că nimeni dintre locatari nu şi-a dat acordul pentru ridicarea clădirii, și asta pentru că niciunul n-a fost întrebat, cei care locuiesc în zonă reclamă  încălcări ale legislaţiei în domeniul construcţiilor şi cer autorităţilor competente investigarea modului în care s-au acordat avizele și autorizațiile pentru această clădire şi pentru organizarea şantierului, dar se tem că o anchetă locală va fi muşamalizată.

Primăria le dă vestea stupefiantă locatarilor

6 bloc 03 1249Locatarilor celor 8 apartamente ale vechiului bloc 56 (P+1) nu le-a picat bine ideea ridicării, la câţiva metri de ei, a unui imobil nou de 10 etaje, care să le umbrească pentru totdeauna ferestrele, însă picătura care a umplut paharul a fost un document transmis lor, la începutul acestei luni, de către SC Titidan  SRL. Țineți-vă bine! Dezvoltatorul imobiliar îi  informa pe locatari că Primăria Piteşti i-a închiriat suprafaţa de 385 mp din faţa blocului, unde oamenii îşi parcau maşinile.
„Având în vedere că în fața blocului, pe terenul care este domeniu public, locatarii blocului parcau mașinile proprietate personală, vă aducem la cunoștință că acest lucru  nu va mai putea fi posibil pe durata de executare a lucrărilor (2 ani). În acest sens, SC Titidan SRL se angajează să amenajeze o parcare provizorie în spatele blocului, împreună cu calea de acces  către aceasta”, se mai arată în adresa respectivă, care promite că, la finalizarea lucrării, dezvoltatorul Titidan SRL va amenaja şi un parc verde în faţa vechii clădiri.

„În fața geamurilor noastre, vor fi WC-urile șantierului, vestiarele, dușurile”

6 bloc 04 1249„Dincolo de faptul că nimeni nu ne-a întrebat absolut nimic, pe 11 iunie am primit nişte schiţe şi o hârtie prin care ni se aduce la cunoştinţă cum că lor li s-a aprobat să ne ia toată parcarea. Asta a  fost parcare amenajată de noi, nu de primărie, care, din 1956, de când s-a construit blocul ăsta, n-a făcut nimic aici. În faţa geamurilor noastre vor fi wc-urile şantierului, macaraua, vestiarele, duşurile. Spun că, vezi, Doamne, ne lasă şi nouă trei metri şi ne fac o ieşire. În rest, nu vom mai avea voie pe aici. Este normal ca o macara de așa dimensiuni să fie montată în faţa blocului, să ne zguduie pe noi?! Spun că ne fac parcare în spatele blocului pentru cele 8 autoturisme, doar că asta e imposibil”, spune Nicoleta Ciobanu, locatar.
Locatarii argumentează că realizarea unei parcări în spatele blocului, pe un teren extrem de îngust și unde oamenii și-au amenajat o mică grădină, încalcă ordinul 119/2014,  care prevede că amenajarea  pentru gararea şi parcarea autovehiculelor populaţiei se efectuează la o distanţă de cel puțin 5 m  faţă de ferestrele camerelor de locuit.
„Facem precizarea că toată lățimea terenului din spatele blocului este de maximum 10 m. Dacă scădem cei 5 metri din lege, mai rămân doar 5 metri, ceea ce ar fi insuficient pentru manevrarea autovehiculelor în condiții de siguranță”, au  transmis locatarii blocului 56 Primăriei Pitești, căreia i-au cerut să nu accepte închirierea suprafeței din fața blocului, invocând și disconfortul major creat de zgomot, praf, mizerie.
Oamenii nu doar că rămân fără grădina amenajată în spatele blocului, dar sunt acuzați și că au folosit ilegal terenul public.
„Primăria nici n-a ştiut de acest teren… Au venit în februarie şi au făcut măsurători. Ne-au spus că noi, din bloc, am făcut uzufruct când am amenajat terenul ca să punem roşii. În toată lumea asta, şi pe blocuri se fac terase. Mă iei pe mine, care am pus cireşe, vişini,  meri și am amenajat singur, pentru copiii noştri, un loc unde să se poată juca, ca să zici că am făcut construcţii ilegale?!”, se întreabă retoric Nicoleta Ciobanu.

Au cerut acordul unui mort

Dincolo de problema disconfortului creat de şantier, în spatele ridicării imobilului sunt însă acuzații și mai grave, venite pe surse.  Una dintre ele se referă la faptul că pentru a obține, formal, acordul locatarilor pentru noua clădire, Primăria Pitești ar fi trimis o scrisoare unui locatar… decedat de ceva vreme, pentru a-i solicita avizul. Cum mortul n-a răspuns, primăria a considerat că este vorba de un  acord tacit, acoperindu-se relativ în cazul unor sesizări. În plus, oamenii  cred că la mijloc ar fi și nişte autorizaţii nu tocmai în regulă pentru construcţiile înalte din zonă. „PUZ-ul și PUD-ul nu permiteau decât construcția  unei clădiri de cel mult 3 etaje”, semnalează în același document, înaintat Primăriei Pitești, locatarii blocului 56.

Anul 2012 şi păcatul originar 

Sunt voci care spun că artificiile care au permis ridicarea clădirilor gigant ar fi început acum 6 ani, în 2012, înainte de construirea Centrului de Afaceri.
„Este vorba de modificarea PUG-ului şi a PUZ-ului într-o zonă care acum câțiva ani era considerată zonă protejată istoric şi avea regim special în ceea ce priveşte regimul de înălţime, astfel încât nu se putea construi nicio clădire peste P+3E. Este important să aflăm şi ce scrie în PUZ, dacă există sau nu (…). Au modificat CP (zona protejată) în CA (zonă liberă de restricţii). Dar modificarea unei zone protejate din punct de vedere istoric este foarte gravă”,  atrage atenţia proprietarul unei locuinţe din aceeaşi zonă.
Jurnal de  Argeș a solicitat  Primăriei Pitești un punct de vedere referitor la sesizările locatarilor, însă municipalitatea nu a răspuns până acum cererii formulate de redacția noastră.  

 

Comentarii