...
  • marți, 25.09.2018
Publicitate
Slider

„Partida de vânătoare”, lansată de Stelian Tănase la Biblioteca Judeţeană

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Denisa Popescu     Data: 06 iunie 2018

9 stelian tanase01Pentru a doua oară la Pitești într-un interval de șase luni, Stelian Tănase le-a propus cititorilor săi – marți, 22 mai – un roman nou, care lovește ca o știre de senzație. „Partida de vânătoare” a apărut la Editura „Vremea” și a avut prima lansare la București, cu numai patru zile înaintea celei de la Biblioteca „Dinicu Golescu”.

Romanul este unul de dragoste, dar și polițist, politic, de suspans, un deget ascuțit, împins acuzator în pieptul societății moravurilor de consum. În centrul narațiunii se află o tânără femeie, Țumpi, tipică pentru vremurile pe care le trăim. La 30 de ani, este perdantă pe toate palierele care contează: sentimental – iubitul o părăsește cu câteva zile înainte de nuntă; profesional – lucrează pentru o agenție de publicitate, în regim de sclav modern; identitar – trece prin nevrozele provocate de presiunea socială, de aici, alterarea capacității de înțelegere a sensului vieții ei. Țumpi ia, la un moment dat, o decizie radicală – o rupe cu trecutul, se izolează într-un fel periculos și începe să scrie frenetic. Publică un roman-foileton, romanul îi este ecranizat și se bucură de succes, până când lucrurile se complică. Acțiunea se petrece în cercurile puterii, apare în fundal umbra unei lovituri de stat eșuate, serviciile secrete intră în alertă și de la ficțiune la realitate nu mai rămâne decât un pas. Pasul fragil al unei glezne de copil. Realitatea o ia razna, razna o ia și imaginația scriitoarei, care ajunge să dialogheze cu personajele ei, vizitatori nocturni stăruitori și convingători.
9 stelian tanase02„Partida de vânătoare” este, potrivit traducătoarei americane Jean Harris, prezente la Pitești, o capodoperă cu inserturi gotice, în același timp, un manifest împotriva postmodernismului. În termeni asemănători, o abordează și celălalt invitat special al autorului, criticul de teatru Doru Mareș, care insistă asupra construcției aparte, de roman în roman, aidoma teatrului în teatru, și asupra jocului de lumini și umbre, definitoriu pentru personajele principale.

Comentarii