...
  • joi, 16.08.2018
Publicitate
Slider

Mii de pelerini, la Curtea de Argeș, de Sf. Maria

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider

Evenimentele dedicate sărbătorii Sfintei Maria au început, la Curtea de Argeș, încă de aseară cu Slujbă de priveghere la hramul Catedralei Arhiepiscopale. Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic, au fost oficiate slujba vecerniei, litia, acatistul şi utrenia, de către părintele protosinghel Caliopie Ichim – consilier eparhial, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Astăzi, programul liturgic, de ziua hramului, a început la ora 7.00, cu sfinţirea apei şi a continuat cu Taina Sfântului Maslu şi Sfânta Liturghie, în Aghiasmatarul din faţa catedralei.  Ca şi aseară, pelerinii au aşteptat la rând ca să fie miruiţi şi să se închine la racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Filoteia aşezată la intrarea în Paraclisul Mânăstirii Argeşului. Valuri de credincioşi continuă să vină la mânăstire şi după încheierea slujbei.  Iată, mai jos, cuvântul adresat argeşenilor de IPS Calinic cu ocazia sărbărorii de astăzi:
„Nicicând nu vom putea îndeajuns să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru darurile Sale semănate în cer şi pe pământ. Dacă vom învăţa să vedem şi mai ales să medităm cu bunăvoinţă la divina alcătuire, sau, mai bine-zis, divina zidire, cum o numea Vasile Militaru, vom înţelege nesfârşita iubire a lui Dumnezeu. Şi aceasta mai ales pentru noi cei semănaţi pe faţa întregului pământ. Maica Domnului nostru Iisus Hristos, a Cărei adormire o cinstim în fiecare an în august, în a cincisprezecea zi, este darul cel mai mare făcut omenirii! Cu greu se va înţelege, de cei ce se gândesc şi sunt alene, întru credinţă dreaptă, ceea ce a făcut Dumnezeul Iubirii, pentru omenire, pentru fiecare în parte. Sfântul Serafim de Sarov ne aduce aminte că Eva, strămoaşa noastră cea dintâi, a suferit ispitirile diavolului şi a căzut din curata iubire către Dumnezeu. De aceea el zice: Şi cu toate că a înşelat pe Eva şi împreună cu dânsa a căzut şi Adam, dar Domnul nu numai că le-a dat lor în rodul seminţei femeii pe Răscumpărătorul, Care a călcat cu moartea pe moarte, ci şi nouă, tuturor, ne-a dat în chipul femeii, a Pururi Fecioarei Maria – care a sfărâmat în ea însăşi mai întâi şi după aceea în tot neamul omenesc sfarmă capul şarpelui, o neîncetată rugătoare şi mijlocitoare către Fiul ei şi Dumnezeul nostru.  Ea este pentru toţi neamăgitoare şi neînvinsă chezaş, chiar şi pentru cei mai deznădăjduiţi păcătoşi. Pentru acest motiv se numeşte Maica Domnului ”rana dracilor”, fiindcă nu poate Satana să piardă pe om, fără numai dacă omul ar fi nebăgător de seamă faţă de acest preţios ajutor al Maicii Domnului…”

Comentarii