...
  • duminică, 22.07.2018
Publicitate
Slider

„Mălaiul, patroane!” Domnului profesor, cu dragoste

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Cristian VASILE     Data: 10 mai 2018

Punctulpey mareMarele dascăl Marin Ioniță a plecat la ceruri. A plecat să-l întâlnească pe poetul Nicolae Labiș, colegul și egalul lui din „Fabrica de scriitori”, după cum frumos a denumit invenția comunistă de sorginte sovietică din anii 50, într-o carte, chiar autorul Marin Ioniță. Îi va întâlni acum și pe alții, mulți, foarte mulți, oameni deosebiți, pe care i-a iubit, pe care i-a respectat, pe care i-a promovat. Toți aceștia au făcut ceva, ceva demn de băgat în seamă, pentru care să merite atenția ziaristului Marin Ioniță și efortul onest al acestuia de a-i scoate în fața comunității. Profesorul, scriitorul, ziaristul Marin Ioniță a fost mai înainte de toate om. Un om adevărat.
L-am cunoscut pe domnul profesor încă din anul 1969, când eram în clasa a X-a la Liceul „Nicolae Bălcescu”, actualul Colegiu Național „Brătianu”, iar Domnia Sa ținea cursul de literatură universală. Așa cum i-am mai spus ori de câte ori am avut ocazia să vorbesc despre Domnia Sa, fie la una dintre multele sale lansări de carte, fie la întâlnirile organizate în cinstea Domniei Sale de notărița Ana Stan, de Camera de Comerț (condusă de George Caval) sau de Filarmonica lui Jean Dumitrașcu, pentru mine, autorul acestor rânduri, dl. profesor Marin Ioniță a însemnat întotdeauna un om în vârstă cu o mare seriozitate.
Cu aproape 20 de ani în urmă, cunoscându-i talentul, puterea de muncă și seriozitatea, i-am propus o rubrică în Jurnalul de Argeș, bineînțeles contra unei sume de bani. Ei bine, stimați cititori, jurnalistul, de data asta, Marin Ioniță, s-a achitat de sarcina asumată cu asupra de măsură, în sensul că a trimis și vom publica, postum, „Convorbiri neconvenționale” cu medicul internist Tiberiu Stănescu (de la Clinica „Dr. Irimia”), începând cu această ediție a Jurnalului de Argeș. Când venea, lunar, ziua socotelilor, mă suna dl. profesor și zicea, ca într-o joacă: „Mălaiul, patroane”. În aceeași joacă îi răspundeam: „Aici burghezo-moșierimea. Totul e pregătit”. Mulțumesc pentru colaborare, d-le profesor!
Am multe amintiri cu dl. profesor, dar una parcă țipă să ajungă publică, atunci când „a greșit”. În cadrul rubricii săptămânale, dl. profesor a făcut o afirmație, greșită după părerea mea, dar, pentru că nu mai era timp, trebuia să plece ziarul la tipografie, am modificat eu și i-am dat drumul. M-a sunat a doua zi spunându-mi, fără urmă de reproș: „Patroane, ai modificat în textul meu, dar verifică, vezi că e adevărat cum am scris eu”. Profesorul Marin Ioniță avea atunci în jur de 80 de ani. Am verificat și, surpriză, era ca dânsul. Eu avusesem o falsă memorie.
În încheiere, și în numele Jurnalului de Argeș, mulțumesc pentru colaborare, domnule profesor Marin Ioniță!

 

Etichete:

Comentarii