...
  • joi, 19.07.2018
Publicitate
Slider

Ion Iordache, vicelider SAD: „La Dacia se va produce doar modelul Duster din 2019-2020, ceea ce este îngrijorător”

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Florin Silvestru     Data: 10 august 2017

12 02Renault a semnat mult-aşteptatul contract cu Iranul pentru a produce anual peste 150.000 de maşini în această ţară, cea mai mare tranzacţie auto din istoria statului din Orientul Mijlociu, transmit site-urile trend.az. şi presstv.com. Valoarea acordului, semnat după zece luni de negocieri, este de 660 de milioane de euro.

Renault, compania iraniană Negin Khodro şi Fondul iranian de investiţii Industrial Development and Renovation Organization of Iran (IDRO) vor produce din 2018 cele mai recente versiuni ale brandurilor Symbol şi Duster ale producătorului auto francez. „60% din acţiunile parteneriatului vor aparţine Renault, iar restul Iranului. Din participaţia de 40% a Iranului, 20% sunt ale IDRO şi 20% ale sectorului privat (Negin Khodro)”, a afirmat preşedintele IDRO, Mansour Moazzami. Agenţia iraniană de presă IRNA a anunţat că acordul prevede şi înfiinţarea unei centru de inginerie şi vânzări în Iran. Moazzami a adăugat că Renault va fi obligat să exporte 30% din producţie, care include maşini şi componente auto, iar acordul include şi o a doua etapă, care încă nu a fost finalizată, şi se referă la producţia de maşini în Iran din 2019. În primul semestru din 2017, vânzările Renault în Iran au urcat cu 100,3%, la 68.365 vehicule, în timp ce cota de piaţă a producătorului auto francez a urcat la 9,8%, în urma succesului modelelor Tondar şi Sandero.

Iordache: „Limitarea producţiei la un singur model poate fi periculoasă”

Referitor la extinderea producției de mașini Duster în Iran și la eventuale consecințe ale cestui demers pentru uzina de la Mioveni am discutat cu Ion Iordache, viceliderul Sindicatului Automobile Dacia (SAD). „Semnarea unui nou contract este, în esență, un lucru foarte bun, un demers care ne bucură. Există însă aici și o parte care ne îngrijoarează. De ce tocmai Duster în Iran? Pentru că din informațiile noastre Renault are un program care prevede ca din 2019-2020 la Dacia să nu se mai producă decât modelul Duster. Mai exact, Dacia nu va mai produce ca acum Duster, Logan, Sandero, MCV, etc, 5-6 modele, ci doar unul singur. Tocmai acest aspect este îngrijorător pentru că acum dacă ai probeleme în piață cu un model, recuperezi cu celelalte, pe când în viitor dacă Duster va avea probleme în piață nu se va mai putea compensa cu nimic pentru că Logan, Sandero și celelalte nu vor mai exista. Rețineți, Dacia va produce doar Duster, inclusiv la Mioveni, aici e îngrijorarea. Este o perspectivă de analizat cu foarte mare seriozitate inclusiv în ceea ce privește legislația muncii și necesitatea stabilirii unui contract colectiv de muncă la nivel de ramură industrială și nu la nivel de unitate de producție cum e acum”, a declarat pentru Jurnalul de Argeș, Ion Iordache.

Discuții