Biblioteca Judeteana Arges (1072)

Poeta Silvia Petre-Grigore a coborât direct din carte, printre elevii clasei a XII-a de la Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”, la ora de literatură a prof. Valentina Ilina. Era o zi cu zăpadă, mohorâtă, de sfârșit de martie, când să-ți numeri banii e încă mai trist decât să te uiți în tine și să răscolești după amintiri.
Personaj principal al Proiectului Biblioteca Te Citește, Silvia Petre-Grigore are condeiul delicat și scăpărător în același timp, o bijuterie ascuțită – stilet, floretă, rapieră – care luminează poemele tandre, cu rimă și le fulgeră de-a dreptul pe cele în vers alb, împovărate de metafizică.
9 silvia02Misiunea Silviei, aflată față în față cu tinerii de 18, 19 ani, a fost una dificilă. Exploratori conștiincioși ai timpului nou, dependenți de tehnologia de ultimă oră, refractari la tiparele culturale care i-au format pe părinții lor, dezamăgiți și în general, și în special, tinerii au intrat precaut în dialogul cu textul poetic. Emoția nu le era, însă, complet străină. A fost darul, a fost meritul Silviei faptul că s-au deschis la un moment dat și au acceptat ceea ce cartea, cuvântul vor avea întotdeauna de oferit.
După lectură, poeta le-a povestit liceenilor despre cum a început să scrie, despre experiența ei de jurnalist și despre căutările spirituale, care au trimis-o, acum câțiva ani, pe El Camino, în cel de-al treilea mare pelerinaj creștin, după Ierusalim și Roma, pelerinajul la Santiago de Compostela.
Inițiată de Biblioteca Județeană Argeș, acum la a doua ediție, Biblioteca Te Citește se va întoarce în școli și în licee în luna mai.

 

 

Miercuri, 11 Aprilie 2018 21:54

Concurs judeţean de caligrafie

Scris de

Biblioteca „Dinicu Golescu” a organizeazat primul concurs județean de caligrafie, în perioada 15 ianuarie – 10 aprilie, în ideea promovării acestui meșteșug rar în zilele noastre, către care se orientează, din fericire – dovadă stau cursurile desfășurate la bibliotecă în ultimii ani – tot mai mulți iubitori de frumos. În același timp, concursul omagiază Centenarul Marii Unirii. Tocmai de aceea, textele caligrafiate - texte în versuri sau în proză, din literatura română - au ca temă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Concursul, deschis tuturor, s-a desfășurat pe două secțiuni – pentru tineri (14-18 ani) și pentru adulți (fără studii de arte plastice). Lucrările au fost realizate cu respectarea normelor caligrafice, pe suport de hârtie, carton, pânză sau alte materiale, în format A4, cu cerneluri, tușuri, guașe, acrilic de diferite culori; textele pot fi încadrate în chenare, cu inițiale ornate în diverse alfabete (englezesc, rond, gotic, slav, românesc vechi). Lucrările au fost depuse personal sau expediate prin poștă, în folie de protecție. Fiecare participant s-a putut înscrie în concurs cu cel mult două lucrări, depuse la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, str. Victoriei nr. 18, Secția „Colecții Speciale”, telefon – 0248.223030, int. 124, însoțite de o cerere scrisă de mână de participant. Ultima zi de depunere a lucrărilor a fost 10 aprilie. Cele expediate prin poștă vor avea atașate cererea de înscriere, redactată de mână, ștampila poștei trebuind să fie din data de 10 aprilie.
Jurizarea se va realiza în perioada 11 - 22 aprilie, de specialiști care vor avea în vedere următoarele criterii: încadrarea în temă, gradul de creativitate/originalitate, tehnica de scriere artistică folosită.
Festivitatea de premiere se va desfășura în holul central al Bibliotecii, în ziua de 23 aprilie. Nu vor fi acceptate în concurs lucrări copiate sau executate de alte persoane.

Ne folosim în fiecare zi de o sumă de obiecte și accesorii, menite să ne mijlocească îndeplinirea unor scopuri și să ne facă existența mai ușoară. Pe altele le folosim mai rar, fără a le fi însă mai puțin tributari, în timp ce unele ne salvează de-a dreptul viața. În foarte puține cazuri devenim curioși referitor la originile lor, la cum, când și cine le-a creat. Prea rar ne întrebăm ce anume din toate lucrurile pe care le întrebuințăm au ca sursă un izvor autohton în mințile creatoare și în mâinile dibace ale semenilor noștri.

Oamenii, dintotdeauna, au căutat să-și facă viața mai frumoasă și mai ușoară. De aceea, s-au străduit să născocească, să creeze, să inventeze lucruri noi, folosindu-și imaginația și inteligența.
Lumea întreagă este plină de nenumărate invenții, unele mai spectaculoase decât altele. Născocite de oameni geniali, toate aceste invenții au schimbat enorm viața omenirii. Imaginați-vă doar pentru o clipă cum ar fi viața noastră de astăzi fără telefon, fără autoturism sau fără hârtie.
Unii inventatori s-au stins din viață fără a afla vreodată imensul beneficiu pe care l-au adus omenirii invențiile lor. Fie că este rodul unei munci de-o viață, fie că se datorează unei pure întâmplări, invenția rămâne pentru totdeauna legată de numele celui care i-a dat naștere.
Importanța unor invenții este cu atât mai mare, cu cât acestea i-au permis omului să realizeze nenumărate descoperiri. De exemplu, pentru a descoperi America, mai întâi, omul a trebuit să inventeze corabia, iar pentru a analiza microbii sau bacteriile, el a trebuit să inventeze microscopul.
Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș organizează, în perioada 2-30 aprilie, expoziția ,,Inventatori și invenții în perioada interbelică”, în care sunt aduse în prim-plan unele dintre cele mai ,,ciudate” invenții: aparatul de trasmis fotografii la domiciliu, sania cu elice, vibrafonul, automobilul fără benzină.
Cum ar arăta viața noastră fără invenții? Putem spune că activitatea inventatorilor este pusă în serviciul societății, obiectivul ei final fiind utilizarea cât mai largă a realizărilor și aplicarea lor în toate domeniile. De aceea, importanței unei invenții nu i se poate aplica un set restrâns de criterii, ci aceasta trebuie privită la modul general.

 

Miercuri, 11 Aprilie 2018 21:50

Personalităţi argeşene, la bibliotecă

Scris de

În această lună, Secţia Ştiinţă şi Tehnică, din cadrul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş, vă propune expoziţia intitulată generic „Familia Brătianu şi rolul ei în istoria României”. Expoziţia cuprinde lucrări din cadrul secţiei şi se adresează tuturor celor interesaţi de personalităţile marcante din familia Brătianu.
„Constituirea României moderne s-a realizat în împrejurări complicate, de-a lungul câtorva generaţii, ea fiind în primul rând meritul unor mari oameni politici ai vremurilor respective. Rolul jucat de cei doi mari lideri ai liberalilor, Ion C. Brătianu şi Ion I. C. (Ionel) Brătianu, în acest proces este de necontestat.
În jurul lor s-a putut crea un mit, iniţial de sorginte liberală, vizând un scop, în esenţă, de partid. Însă derularea evenimentelor a făcut ca acest mit partizan să devină într-un sens şi un mit naţional” (Avram Andrei).
Cu speranţa că expoziţia dedicată familiei Brătianu va delecta privirile cititorilor, vă aşteptăm la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş, Secţia Ştiinţă şi Tehnică, spre a aprofunda lucrările expuse.

Pentru a pune la dispoziţia publicului carte de calitate şi instrumente de informare de mare interes şi actualitate, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş a achiziţionat recent mai multe lucrări ce merită semnalate - romane de dragoste, poliţiste, fantastice, de călătorii, de aventuri, lucrări ştiinţifice.

# Pasionaților de artă plastică le recomandăm următoarele volume: Nicolae Şt. Noica, „Istoria restaurării Bisericii Episcopale de la Curtea de Argeș (1863-1886)” (Bucureşti, Editura Vremea, 2017);  Mariana Șenilă-Vasiliu, „Umbrele albe ale tablourilor” (Bucureşti, Editura Academiei Române, 2015).

# „Secţia pentru tineret” vă oferă o gamă variată de noutăţi editoriale, dintre care menţionăm:  J.K. Rowling, „Harry Potter. Vol. 8. Harry Potter și copilul blestemat” (București, Editura Arthur, 2016); Philip Osbourne, „Jurnalul unui tocilar. Povestea unui băiat prea deștept cu puțin cam multă imaginație” (Bucureşti, Editura Litera, 2016); Philip Osbourne, „Jurnalul unui tocilar. În lumina reflectoarelor „ (Bucureşti, Editura Litera, 2017).

# Celor interesați de critică literară le recomandăm următoarele titluri: Leonid Dragomir, „Al. Th. Ionescu: un om care te obliga să gândești” (Bucureşti, Editura Cartea Românească, 2017); „Macedonski-Bacovia. Simbolismul românesc „ (Craiova, Editura Scrisul Românesc, 2016); „Liniștea și neliniștea drumului. Florea Firan – 80” (Craiova, Editura Scrisul Românesc, 2017).

# Iubitorilor de ficțiune le sugerăm următoarele titluri: Elena Ferrante, „Tetralogia napolitană. Vol. 4. Povestea fetiței pierdute” (București, Editura Pandora, 2017); Margaret Atwood, „Povestea slujitoarei” (București, Editura Paladin, 2017); Bardugo, Leigh, „Banda celor șase ciori. Vol. 2. Răzbunarea ciorilor” (București, Editura Trei, 2017).
Toți cei care vor să citească volumele menţionate mai sus sunt așteptați la sediul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş.

În perioada 26-30 martie, unitățile de învățământ argeșene au ales să desfășoare Programul „Școala altfel: să știi mai multe, să fii mai bun!”, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș.

În cadrul  parteneriatelor educaționale încheiate cu școli, licee și grădinițe, Biblioteca Județeană a desfășurat o serie de manifestări educaționale, ce au avut ca obiectiv atragerea de noi categorii de beneficiari ai serviciilor oferite de aceasta.
Proiectul „Biblioteca Altfel” a implicat, deopotrivă, elevii și cadrele didactice în activități non-formale interesante, dar și bibliotecarii din județ, dornici să-și îmbunătățească serviciile curente, astfel încât acestea să satisfacă nevoile educaționale, informaționale, culturale și de petrecere a timpului liber ale tinerilor, de o manieră adecvată, care să-și păstreze relevanța pe o piață care se transformă și se dezvoltă.
Cel mai puternic argument care a susținut relevanța proiectului „Biblioteca Altfel” a fost dat de interesul mare pentru activitățile extrașcolare, desfășurate de bibliotecă,  de  implicarea activă la nivelul comunității.
9 02Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș le-a oferit celor 900 de elevi veseli, care i-au trecut pragul în această perioadă, vizite ghidate ce au cuprins informații despre biblioteca publică, despre carte și lectură, dar și experiența de a învăța, într-un context non-formal, inovator, destins și prielnic pentru cunoaștere și pentru fixarea unor relații, diferite de cele ce se pot stabili în cadrul unei ore de curs.

Activități structurate pe domenii de interes și grupe de vârstă

Elevii au descoperit domenii de cultură generală care nu se găsesc în programa școlară. Subiectele abordate au fost de actualitate, iar prezentările relaxante. Accentul s-a pus pe creativitate, pe formarea și antrenarea gândirii critice, pe stimularea curiozității, inițiativei, de asemenea pe posibilitatea de a dezbate și de a pune în context lucrurile aflate. Activitățile au fost structurate pe domenii de interes și grupe de vârstă:
Hello, Bonjour, Mano – Po! - Salută și respectă oriunde în lume; Hai-Hui prin univers - ne mișcăm, ne distrăm și planetele învățăm!; ABC-ul bunelor maniere; Regi și regine ai României - activitate interactivă de cunoaștere a regalității României, dar și a legăturii acesteia cu zona Argeș – Muscel; Net-etiquette - activitate interactivă de cunoaştere a unor reguli şi norme de bune maniere în mediul online; Meşteşuguri uitate. Caligrafia; Descoperă Argeșul; Dinozaurii - o lume dispărută; Ghici…pici…; Despre tine; ABC-darul sănătății.
Proiectul „Biblioteca Altfel” reprezintă modalitatea originală de promovare și adaptare a serviciilor oferite, la nevoile și așteptările publicului. Prin exemple de bune practici, se subliniază importanța și nevoia periodică de schimbare, de inovare a serviciilor de bibliotecă în atragerea și fidelizarea copiilor și tinerilor, grupurile-țintă.

Ziua Internațională a Cărții pentru Copii, marcată anual pe 2 aprilie, este prilejul ideal pentru promovarea literaturii pentru copii și pentru stimularea dorinței de lectură a celor mai mici cititori. Data de 2 aprilie nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a cărților pentru copii, ea coincide cu ziua de naștere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen.

Secția pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județeane Brașov a inițiat și a demarat un parteneriat educațional național - „Prietenie... pe o... sfoară”, dedicat marelui scriitor Hans Christian Andersen și Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii. Biblioteca Județeană Argeș a aderat la acest parteneriat încă de anul trecut, alături de alte 20 de biblioteci județene din țară.
Scopul parteneriatului este promovarea schimbului de experiență interjudețean, pentru a obține o perspectivă asupra unei imagini complete și corecte cu privire la școală și la instituțiile culturale din țară. De asemenea, partenerii urmăresc dezvoltarea simțului artistic în general și a interesului pentru lectură, dezvoltarea creativității și formarea unor abilităţi practice.
Dacă anul trecut, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii, Hans Christian Andersen a fost personajul principal, anul acesta i-au luat locul Frații Grimm. Secția pentru Copii și Tineret din cadrul Bibliotecii Județene Argeș a derulat o serie de activități în care copiii au lecturat poveștile Fraților Grimm, au aflat informații despre autori, au desenat sau au colorat fișe inspirate din aceste povești.
Lucrările realizate de copii au fost expuse pe o sfoară, apoi trimise la bibliotecile județene partenere, urmând să se organizeze o mare expoziție la Biblioteca Județeană Brașov cu lucrările din toată țara.

„Cititul mă face să simt că am realizat ceva, că am învăţat ceva, că am devenit o persoană mai bună.” (Nora Ephron).

În acest sens, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş vă invită să-i treceţi pragul şi vine în întâmpinarea dumneavoastră, a cititorilor, cu o vastă paletă editorială, din care am selectat mai multe lucrări.
Pentru cei care doresc să afle răspunsuri la diferite afecţiuni medicale, recomandăm următoarele lucrări: „Descifrarea codului vârstei: o nouă viziune despre cum să rămânem tineri” (Bucureşti, Editura Niculescu, 2017); Camelia Diaconu (coord.), „De la simptom la diagnostic” (Bucureşti, Editura All, 2016); B. Brett Finlay, Marie-Claire Arrieta, „Lasă-ţi copilul cu mâinile murdare!” (Bucureşti, Editura Niculescu, 2017); Hiromi Shinya, „Enzima miracol: cum să ajungi sănătos la 100 de ani” (Bucureşti, Editura Lifestyle, 2013).
Din domeniul pedagogiei, am selectat următoarele lucrări: Valerica Anghelache (coord.), „Metodica activităţilor instructiv-educative din grădiniţă” (Bucureşti, Editura Didactică şi Pedagogică, 2017); Muşata Bocoş, Dana Jucan, „Teoria şi metodologia instruirii, teoria şi metodologia evaluării” (Piteşti, Editura Paralela 45, 2017); Miron Ionescu, Muşata Bocoş (coord.), „Tratat de didactică modernă” (Piteşti, Editura Paralela 45, 2017); Audrey Akoun; Isabelle Pailleau, „Învaţă altfel cu pedagogia pozitivă: Acasă şi la şcoală, (re)daţi copiilor voştri bucuria de a învăţa” (Bucureşti, Editura Didactică Publishing House, 2017).
Pentru cititorii care doresc să aprofundeze domeniul religios, recomandăm următoarele lucrări: Pavel M. Gagea, „Îndreptar de credinţă creştină ortodoxă” (Bucureşti, Editura Eikon, 2016); Sandu Frunză, „O antropologie mistică: introducere în gândirea Părintelui Stăniloae” (Bucureşti, Editura Eikon, 2016); Gary Chapman, „Dumnezeu vorbeşte limbajul iubirii tale” (Bucureşti, Editura Curtea Veche Publishing, 2017); Cristian Bădiliţă (trad.), „Noul testament: Faptele apostolilor” (Bucureşti, Editura Vremea, 2017).
Iubitorii genului literar se pot delecta citind următoarele cărţi: Steve Berry, „Enigma reginei” (Bucureşti, Editura Rao, 2015); Charles Chaplin, „Viaţa mea” (Bucureşti, Editura Nemira Publishing, 2016); Marina Nemat, „Prizonieră în Teheran” (Iaşi, Editura Polirom, 2016); John Maxwell Coetzee, „În inima ţării” (Bucureşti, Editura Humanitas Fiction, 2017).
În ideea că titlurile anterior menţionate v-au captivat, vă aşteptăm la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş. Și nu uitaţi: „Toţi acei ce au acces la o bibliotecă, la cărţi, sunt nişte inşi mai buni decât alţii, mai fortificaţi, iar durerile îi ating mai puţin şi nefericirile trec mai repede” (Mircea Eliade).

 

Impetuoasă ca de obicei, Poezia a avut rendez-vous, săptămâna trecută, cu pictorii și graficienii expozițiilor importante de mâine, acum elevi la Liceul de Artă „Dinu Lipatti”, la clasa artistei Monica Dinu. Ora de literatură, vegheată conștiincios de prof. Violeta Vlădău, a respirat ca un cuib cald, cu puii tocmai treziți din somnul unui zbor nedeslușit, abia presimțit.

9 lucretia02Poeta Lucreția Picui a citit grav, melancolic, din volumul „Fără anestezie”. I-am dat replica în același registru, scandând din cartea mea, „47”. Am așteptat, emoționate, reacțiile. Mare ne-a fost bucuria când am auzit întrebările. Și mai mare, după cele câteva minute de încălzire, când nu mai eram de-o parte și de alta a frontierei simbolice, ci înăuntrul perimetrului magic. Liceenii își depășiseră vârsta și comunicau cu inima noastră tulbure, cu visurile neduse până la capăt și, prin noi, prin poezie, cu lumea întreagă. I-au interesat stările sufletești în care ne apropiem de text, dacă scriem exclusiv despre ce ni se întâmplă nouă, în ce măsură ecouri din viețile altora ajung în versurile noastre, în ce fel ne eliberează scrisul. A fost un schimb fericit de emoții, în urma căruia am rămas încredințată că, în România, încă se mai simte frumos. Și că, dacă vrei să păstrezi acest Frumos, să cultivi Simțirea, trebuie s-o faci luând la pas școlile, îmbrățișând vârstele mici.
Nu doar Poezia a avut de câștigat la capătul acestei întâlniri, ci și meșteșugurile vechi și nobile. Poeta Lucreția Picui, coordonatoarea cursurilor de Caligrafie și de Cusături populare argeșene – cursuri săptămânale și gratuite, desfășurate la Biblioteca Județeană Argeș – și-a făcut ucenici și aici, așa cum era de așteptat, de altfel, după ce le-a prezentat pictorilor și graficienilor în formare conținutul cursurilor și condițiile de participare la concursul județean de caligrafie, de la sfârșitul lunii aprilie.

Miercuri, 28 Martie 2018 21:22

Dezbatere despre viitorul Europei, la Bradu

Scris de

Centrul „Europe Direct” Argeș a lansat seria dezbaterilor despre viitorul Europei. Acesta și-a propus ca, pe parcursul anului 2018, să organizeze, în localități ale județului Argeș, 4 dezbateri cu cetățenii, în vederea inițierii unor discuții despre cele 5 scenarii ale președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la viitorul Europei.

În acest sens, „Europe Direct” Argeș a organizat săptămâna trecută, în parteneriat cu Biblioteca Bradu, prima dezbatere cu cetățenii despre modul în care Europa se va schimba în următorii zece ani, așa cum este precizat în Cartea Albă.
Reprezentanții Centrului au vorbit despre impactul acestor scenarii asupra politicilor europene, scenarii incluse în Cartea Albă. Aceasta reprezintă contribuția Comisiei Europene la summitul de la Roma din 2017 și conține o serie de reflecții pentru o Uniune Europeană cu 27 de state membre până în 2025. Pentru fiecare scenariu, se pleacă de la premisa că cele 27 de state avansează împreună, ca o Uniune.
Alături de participanții la dezbatere, a fost analizat, rând pe rând, fiecare scenariu în parte: „Continuând pe același drum” - Uniunea Europeană se axează pe realizarea agendei sale de reforme pozitive, „Accent exclusiv pe piața unică” - Uniunea Europeană se reaxează treptat pe piața unică, „Cei care doresc mai mult realizează mai mult” - Uniunea Europeană permite cooperarea mai strânsă între statele membre care doresc să realizeze mai mult în anumite domenii, „Mai puțin, dar mai eficient” - Uniunea Europeană se axează pe obținerea de rezultate mai multe și cu mai mare rapiditate în anumite domenii de politică, acționând mai puțin în alte domenii, „Mult mai mult, împreună” - Uniunea Europeană decide să realizeze mai mult, colaborând în toate domeniile de politică.
Cum o  Europă unită trebuie să elaboreze o viziune pentru propriul viitor, cele 5 posibile opţiuni pentru viitorul proiectului european acoperă o gamă de posibilităţi şi au un caracter ilustrativ. Ele nu se exclud reciproc şi nu sunt exhaustive. Dezbaterile din teritoriu au rolul de a identifica așteptările și părerile cetățenilor cu privire la viitorul Europei în următorii ani, rol asumat și de către Centrele „Europe Direct”, existente la nivel european.

Pagina 1 din 77