# „Pentru Piteşti, oraş cu zonă de autostradă şi accidente destul de frecvente, angiograful ar fi un real beneficiu”. Medicii Claudiu Chivu şi Felix Sârboiu sunt chirurgi cardiovasculari la secţia Chirurgie I a Spitalului Judeţean Argeş şi militează pentru dotarea unităţii sanitare unde îşi desfăşoară activitatea cu un angiograf. Despre beneficiile pe care angiograful le-ar aduce sistemului sanitar argeşean am discutat cu dr. Claudiu Chivu, un medic format la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, participant la programul de pionierat în chirurgie cardiacă pediatrică din România şi transplant cardiac. Acesta îşi doreşte ca pacienţii cardiaci din Argeş să nu mai piardă ore întregi, care le-ar putea fi fatale, în timpul transferului la spitalele bucureştene.

# Dle dr. Chivu, de ce este atât de necesar acest angiograf pentru Spitalul Judeţean şi pentru pacienţii care sunt trataţi aici?
- Necesitatea achiziţionării unui angiograf ar fi aceea de a ne alinia recomandărilor Uniunii Europene, care sugerează posibilitatea achiziţionării unui angiograf la fiecare milion de locuitori. În România ar fi necesare douăzeci de astfel de aparate, dar diseminate pe întreg teritoriul ţării. Pentru că, uneori, la noi există tendinţa de a aglomera astfel de aparate în acelaşi oraş sau chiar în acelaşi spital. Avantajul de a avea un angiograf a pornit de la un studiu în infarctul miocardic acut care a demonstrat că dacă timpul în care pacientul reuşeşte să ajungă la angiograf este cât mai scurt, şi acolo este făcută procedura de angioplastie coronariană, evoluţia sa va fi mai bună. Rezultatele sunt mult mai bune prin angioplastie, decât cele obţinute prin tratarea pacientului cu medicamente trombolitice. Au fost făcute studii şi în România la nivelul anului 2012. Comparativ cu pacienţii din alte judeţe, în Argeş foarte puţini pacienţi au ajuns la această procedură de angioplastie în infarctul acut. Avantajele angiografului în infarctul acut sunt mortalitatea mai scăzută, adică un număr mai mic de pacienţi ajung să aibă complicaţii foarte severe şi reducerea semnificativă a unor complicaţii, cum ar fi insuficienţa nitrală post-infarct sau defectul setal ventricular post-infarct. Muşchiul inimii care se pierde este mai redus în cazul aplicării procedurii de angioplastie în timp util. Tocmai de aici derivă şi necesitatea de a disemina aceste angiografe în teritoriu, pentru că o diferenţă de o jumătate de oră sau o oră cât ar consta transportul reprezintă timp foarte îndelungat în tratamentul infarctului miocardic.
# Pentru că cititorii probabil se întreabă... Ce este acest angiograf şi cum funcţionează?
- Angiograful este un aparat în esenţă radiologic, dar foarte mult tehnologizat, care, în funcţie de gradul şi performanţele individuale, permite medicului să vadă cum circulă sângele în vasele din organism. În principiu, procedura este una invazivă. Cu un tub foarte subţire se intră undeva la rădăcina coapsei în artera femurală. Când tubul a ajuns la nivelul inimii, se injectează o anumită substanţă de contrast pe vasele coronare şi se observă unde este înfundat vasul. În momentul în care stabilim că vasul este ocluzionat la un anume nivel, se poate intra cu un balonaş şi se practică aşa-numita angioplastie, în care zona respectivă unde vasul e îngustat sau înfundat este lărgită. Eventual, se pune şi un stent, ca vasul să rămână deschis pe timp cât mai îndelungat. Procedura în sine presupune un oarecare antrenament, iar disciplinele medicale abilitate în a lucra pe acest aparat sunt cardiologia intervenţională şi radiologia intervenţională.
# În afară de cardiologia şi radiologia intervenţională, angiograful poate fi necesar şi altor specialităţi?
- Angiograful este necesar atât chirurgiei cardiace, cât şi neurochirurgiei, gastroenterologiei, oncologiei. Sunt multe specialităţi care pot beneficia de ajutorul acestui aparat. Este foarte util şi în traumatologie. În momentul în care ai o hemoragie sau o traumă la un anume nivel poţi verifica integritatea axului vascular cu acest aparat. În funcţie de situaţie, poţi preciza foarte exact locul unde axul vascular este întrerupt. Dacă vasul este rupt poţi practica anumite proceduri, cum ar fi o hemostază endovasculară, urmând ca presiunea pusă pe echipa chirurgicală până la momentul intervenţiei să fie mai redusă, iar rezultatele mai bune. În afară de axul vascular, mai pot fi vizionate şi oasele, ligamentele, articulaţiile, adică se pretează foarte bine pentru aceste situaţii de traumă.
Pentru oraşul Piteşti, cu zonă de autostradă şi cu accidente destul de frecvente, ar fi un real beneficiu. Trebuie să calculăm şi timpul pe care îl pierde un accidentat pe autostradă până să ajungă la Bucureşti. Şi să ţinem cont de faptul că a ajunge la Bucureşti reprezintă practic numai prima etapă. Trebuie să treci prin Bucureşti, ceea ce este foarte greu, în condiţiile aglomeraţiei, mai ales că spitalele dotate cu acest tip de aparatură sunt situate ori în centru, ori în extremitatea cealaltă a Bucureştiului faţă de Piteşti.

„Finalizarea acestui proiect ne-ar permite să operăm orice, inclusiv transplanturi”

# Dar Spitalul Judeţean Argeş ce dotări are în acest moment în domeniul chirurgiei cardiace şi ce intervenţii se pot realiza în acest sens?
- La momentul actual, Spitalul Judeţean are o dotare obişnuită pentru desfăşurarea intervenţiilor de chirurgie generală. Din această cauză, patologia pe care noi o putem aborda, ca şi chirurgi cardiovasculari, se reduce la intervenţiile din domeniul chirurgiei vasculare. Deci, chirurgia cardiacă este exclusă. În domeniul chirurgiei vasculare, cu aceste dotări uzuale pentru chirurgia generală, paleta de operaţii nu poate fi prea mult extinsă. Au fost situaţii în care în disperare de cauză am operat, spre exemplu, plăgi cardiace provocate de armă albă şi care, până la urmă, au avut o finalitate bună. Dar au fost situaţii excepţionale, în care dacă nu interveneam pe moment şi trimiteam pacientul mai departe, acei pacienţi, cu mare probabilitate ar fi decedat în cursul transportului.
# Tocmai acest lucru urma să vă întreb, dacă v-aţi confruntat şi cu situaţii mai deosebite în activitatea dvs. de chirurg.
- Da, de câteva ori pe an se întâmplă să fii în situaţia de a alege între viaţă şi moarte. Şi nu întotdeauna eforturile noastre sunt răsplătite prin rămânerea pacientului în viaţă. Se întâmplă să se finalizeze şi negativ toată acţiunea. Din punctul meu de vedere, achiziţionarea acestui angiograf ar fi o etapă iniţială a unui proces mai îndelungat care ar presupune acumularea de tehnologie medicală la nivelul spitalului şi acumularea de resursă umană care să crească foarte mult competitivitatea în spital. Se ştie despre spitalul din Piteşti că a fost un spital cu un standard ridicat în trecut. Dorim să ajungem să se spună acelaşi lucru şi despre generaţia noastră, că vom menţine acest standard.
# Din câte ştiu, în afară de achiziţionarea acestui angiograf, se doreşte şi înfiinţarea unui centru de cardiologie la Spitalul Judeţean Argeş...
- Suntem absolut îndreptăţiţi să deschidem un centru de cardiologie şi să achiziţionăm angiograf la Spitalul Judeţean pentru că, pe 26 octombrie 2012, a fost emis Ordinul 1085 care încadrează Spitalul Judeţean Argeş în grupa spitalelor de urgenţă, care asigură asistenţa medicală de urgenţă pentru primirea, investigarea şi tratamentul definitiv pentru cazurile critice, la nivelul unei zone cuprinzând cel puţin două judeţe. Noi lucrăm deocamdată pe aria judeţelor Argeş şi Vâlcea. Însumând populaţiile acestor judeţe am avea 1.100.000 de locuitori şi ne-am încadra foarte bine în recomandarea europeană care concluzionează că este necesar un angiograf la un milion de locuitori. E îmbucurător faptul că deja s-a creat la nivelul opiniei publice locale, dar şi al autorităţilor judeţene şi locale un val încurajator de empatie pentru acest proiect. Şi este explicabil, pentru că proiectul va fi, până la urmă, în beneficiul populaţiei din judeţ. Nu trebuie să uităm că oricare dintre noi ne putem confrunta la un moment dat cu o situaţie în care tehnologia medicală avansată ne va putea ajuta. Finalizarea acestui proiect ar permite ca în Spitalul Judeţean să avem un bloc operator la cele mai înalte standarde de puritate a aerului în sălile de operaţie şi să operăm orice, inclusiv transplanturi.
Iustina HARCO-BURCEA

 

Add comment

NOTA: Comentariile sunt moderate inainte de a fi publicate.

Security code
Refresh

ZIAR FORMAT PDF

AttackVision

Secretele Arhiepiscopiei

Cutiile milei din toate bisericile şi mănăstirile vor fi ferecate cu trei lacăte şi deschise cu comisie de preoţi

Cutiile milei din toate bisericile şi mănăstirile vor fi ferecate cu trei lacăte şi deschise cu comisie de preoţi

# Secretele întunecate ale Arhiepiscopiei (XXIII). Lăcomia şi goana smintită pentru arginţi sunt fără margini şi par că ...

cramelemarasoiu

Biblioteca Judeteana Arges

Elevii au fost învăţaţi cum să evite plagiatul

Elevii au fost învăţaţi  cum să evite plagiatul

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a primit - luni, 21 noiembrie 2016 - vizita elevilor de la Liceul Tehnologic...

Omul saptamanii

Emanuel Mihai Croitoru

Emanuel Mihai Croitoru

Originar din Pitești, Emanuel Mihai Croitoru este polițist la Secția 2 din București. Vinerea trecută, după accidentul t...

Ultimele comentarii