...
  • marți, 17.07.2018
Publicitate
Slider

„În ţările europene civilizate, de zeci de ani nu se poate vorbi de condiţionarea actului medical” (III)

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Prof. Marin Ioniţă     Data: 25 octombrie 2017

15 TiberiuStanescu# Convorbiri neconvenţionale cu doctorul Tiberiu Stănescu

# Dumneavoastră când şi în ce împrejurare aţi auzit aceste cuvinte? Ce voiau ele să ascundă?
– Vorbele „aşa a fost să fie” au fost rostite de un fost demnitar, întrebat de un ziarist, cum din salariu de bugetar, a reuşit să îşi construiască o imensă locuinţă pe o suprafaţă depăşind 850 mp. Dacă reuşita lui arhitecturală a fost un dar de la Dumnezeu, să-i fie de bine. Până la sfârşitul vieţii fiecare muritor de rând poate spera că Cel de sus să-l gratuleze cu proprietăţi şi îndestulare, dar numai în vis… Îmi este peste puterile mele să înţeleg ce voia să ascundă prin ciudatul răspuns. Dacă cei care prin lege nu s-au autosesizat să le fie bine la toţi.
# Şi cum e cu doctorii care condiţonează actul medical? Care îşi vând conştiinţa cu preţul suferinţei şi pot scurta zilele pacientului?
– Dacă numai aleşii au voie să îşi taie felia cea mai mare din tortul bugetar, în numele legilor de ei făcute, de ce alţi oameni, indiferent de meserie să nu aibă şi ei dreptul la câte o feliuţă de tort, din când în când? Nu este exclus ca un medic să  fi condiţionat într-un fel „lucru bine făcut” chiar din primele generaţii de la Hipocrate încoace. Principala motivaţie ar fi salarizarea derizorie din sistemul sanitar şi gândul la o pensie pe măsură,  când le va veni vremea. În România există medici cu pensii de 1.200 de lei şi alţi pensionari „speciali” care au 45.000 de lei. Nu le e frică de Dumnezeu? În ţările europene civilizate, de zeci de ani nu se poate vorbi de condiţionarea actului medical, însă acolo medicii au salarii şi pensii care axiomatic aruncă în derizoriu orice nedreaptă lucrare.
# Şi totuşi, nu vi se pare că se aruncă oprobriul asupra tagmei medicale, o adevărată diversiune pusă la cale de cei care conduc ţara?
– Nu se poate vorbi de o adevărată diversiune asupra lumii medicale din partea celor care conduc ţara. Judecata nereuşitelor fireşti în practica medicală se cultivă nu de multă vreme la noi. Numai în ultimii 15-20 de ani, într-o democraţie prost înţeleasă opinia publică are zvâcniri babiloniene încurajate continuu de media. Teribilismul jurnalistic actual aruncă săgeţi otrăvite, pun etichete de mall-praxis repede şi cu uşurinţă , înainte ca eşecurile medicale  (întâlnite peste tot în lume) să fie supuse unor anchete profesioniste patronate de Colegiul Medicilor.
# Doctorate cumpărate. Se întâmplă şi pe vremea studiilor dumneavoastră?
– Într-o ţară cu o sumedenie de facultăţi private, pe diverse specialităţi, teoretic pot exista doctorate cumpărate. Aşa cum se plăteşte pentru promovarea unor examene, se poate plăti şi un doctorat. În urmă cu 17-20 de ani nu se vorbea de doctorate cumpărate în domeniul medical. Se preconiza la un moment dat creşterea eficienţei în stagiul doctoral cu obligativitatea publicării a cel puţin 3 articole în reviste de specialitate din străinatate. Nu s-a întâmplat aşa. Oricum a crescut suspect numărul de doctori în ştiinţe în toate domeniile, paralel cu creşterea numărului celor care nu ştiu gramatica limbii române, uneori nici tabla înmulţirii. Nu se mai apleacă reverenţios nimeni în faţa celui care se prezintă ca „doctor în ştiinţe”.

Discuții