...
  • sâmbătă, 18.08.2018
Publicitate
Slider

„În cazul unui cutremur, viitorul spital de la Mioveni ar rămâne funcţional 100%”

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Mari Tudor     Data: 07 iunie 2018

17 Spital# Spune managerul de proiect Radu Dinu

La noul spital din Mioveni, lucrările avansează de la o lună la alta. Acesta este cel de-al treilea spital de stat contruit în România după Revoluție. Datele statistice ale noului spital sunt de-a dreptul impresionante, la fel și stadiul lucrărilor.

În cadrul unei vizite desfășurate miercuri, 30 mai, jurnaliștii din Argeș au avut ocazia să vadă stadiul de execuție al lucrărilor de la noul Spital „Sfântul Spiridon”, o clădire impunătoare, cu șase etaje. Construcția noului spital a început în anul 2016 și, deși se preconiza că va fi finalizată în octombrie 2018, aflăm ca spitalul va fi gata la sfârșitul primului trimestru din 2019. Vizita jurnaliștilor s-a desfășurat în prezența lui Radu Dinu, managerul de proiect, însoțit de Fănica Niculescu, manager dotări medicale. De asemenea, a fost prezent și  dr. Mugur Stancu, director executiv la firma Medicare Tehnics SA, firma care se va ocupa de livrarea, instalarea şi service-ul echipamentelor ce vor fi achiziționate pentru noul spital. Lucrările de structură ale viitorului spital sunt finalizate, iar echipele se ocupă deja de finisaje.
Printre avantajele acestei unități medicale se numără generatoarele cu ajutorul cărora spitalul poate funcționa timp de 48 de ore, adăpostul antiatomic pentru 100 de persoane, cele 11 căi de evacuare și panourile solare ce vor asigura 25% din necesarul de încălzire pentru apă. Totodată, sălile de operație vor fi dotate cu aparatură de top, de la computer tomograf, până la echipament de chirurgie minim invazivă.
Turul spitalului a început în zona ATI (Anestezie și Terapie Intensivă), unde va exista un sistem de bariere fizice, astfel încât accesul persoanelor se va face controlat. Aici există un salon deschis, cu 8 paturi și 2 izolatoare pentru pacienții suspecți de boli contagioase. Tot aici se află și camera de monitorizare a pacienților. „Am început în ATI, pentru că aici este spațiul în care se vor lupta pentru supraviețuire atât cadrele medicale, cât și pacienții. S-ar putea ca și noi să fim peste timp pacienți ai acestui spațiu și am vrea să ne bucurăm de facilitățile create aici”, a explicat Radu Dinu.
„Vă aflați într- un spital care răspunde ultimelor standarde în domeniu și acest lucru îl face să fie unul dintre puținele spitale care au reușit la acest etaj, în care se afla secția de sterilizare, blocul operator, cu 4 săli de operație, și secția de ATI, să separe circuitele murdare de cele curate. Putem spune că microbii spitalicești nu pot apărea aici!”, asigură Radu Dinu, manager de proiect.
De asemenea, dr. Mugur Stancu a intervenit cu detalii de natură medicală în descrierea aparatelor care vor fi introduse în sălile de operație. „Am creat barieră fizică între sterile și nesterile. Suntem conștienți că este o mare problemă în spațiul românesc și, atâta vreme cât nu pot să intre în contact, totul este ok. (…) Considerați că echipamentele medicale sunt pe drum în acest moment. Imediat ce se închid pereții, le vom monta”, a spus dr. Mugur Stancu.

”Spitalul nu va rămâne niciodată fără oxigen”

17 RaduDinuUn alt avantaj pentru acest spital este sistemul de funcționare a ventilației. Toate sălile de operație vor fi dotate cu sisteme speciale de ventilație, cu aport de aer proaspăt, după cum ne spune Radu Dinu (foto):
„Tot aerul de aici va fi filtrat și recirculat în permanență, astfel încât pacienții să se bucure de o calitate a aerului deosebită. Practic, serviciul spitalicesc se va putea face aici în condiții extraordinare. La Mioveni nu va fi nicio problemă cu asigurarea oxigenului necesar pentru pacienți și cadrele medicale din blocul operator. Spitalul nu va rămâne niciodată fără oxigen”.
Noul spital din Mioveni este conceput astfel încât să poată funcționa autonom în cazul unei avarii: „În cazul în care generatorul de oxigen se defectează, bateriile vor intra în funcțiune și, timp de 48 de ore, spitalul va avea autonomie în ceea ce privește necesarul de oxigen. Cam toate soluțiile au fost gândite aici cu dublă asigurare, atât în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, cât și în ceea ce privește alimentarea cu gaz metan a centralei electrice. S-a avut în vedere ca, în cazul unei avarii în sistemul național, spitalul să aibă autonomie. În cazul unei calamități, Argeșul ar suferi foarte mult, dar spitalul acesta va rămâne utilizabil, funcțional 100%”, adaugă Radu Dinu, managerul de proiect.

„Eu aș dori ca acest spital să existe, dar să nu avem nevoie de el”

Primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, este mulțumit de evoluția lucrărilor de la viitorul spital: „Îi felicit pe toți pentru stadiul în care se află astăzi spitalul și cred că în luna aprilie, cel târziu, ne vom încadra în termen și ne vom bucura de o unitate modernă, spitalicească în județul Argeș. Eu aș dori ca acest spital să fie funcțional, să existe, dar să nu avem nevoie de el.  Oricine consideră că se poate trata în această unitate nouă este binevenit. Ar fi mai bine să nu fim bolnavi!”

Comentarii