...
  • marți, 25.09.2018
Publicitate
Slider

Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice: „Ne bazăm pe parteneriatul solid cu BEI în vederea implementării proiectelor de investiţii din România”

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Alina Crangeanu     Data: 20 februarie 2018

teodoroviciMinistrul Finanţelor Publice, domnul Eugen Teodorovici, care a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, domnul Andrew McDowell, ieri, 19 februarie, cu ocazia conferinţei anuale de prezentare a activităţii BEI în general şi, în special, a celei din România, a declarat:

„În calitate de ministru al finanţelor, precum şi de Guvernator pentru România al BEI, aş dori ca România să continue să beneficieze de diversitatea instrumentelor şi modalităţilor de finanţare pe care Banca le pune la dispoziţie statelor membre, cu accent pe cele care pot ajuta la creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene nerambursabile. (…) Ne bazăm pe parteneriatul nostru solid în pregătirea preluării şi în exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE anul viitor, pentru asigurarea unui dialog inter-instituţional eficient şi a unei bune comunicări cu toţi cei interesaţi, în vederea stabilirii arhitecturii Cadrului Financiar Multianual post 2020”, a declarat ministrul Finanţelor Publice.

În peste 25 ani de activitate a Băncii Europene de Investiţii în România, Banca a finanţat proiecte în sectorul privat şi public, inclusiv pentru autorităţi locale, în valoare de peste. 13 mld. EUR, din care împrumuturi semnate în jur de 1,3 mld. EUR doar în anul 2017.
Din momentul în care România a devenit stat membru, BEI, în calitate de bancă a Uniunii Europene, a sprijinit eforturile Guvernului de a mobiliza cele mai adecvate resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului şi creşterea absorbţiei fondurilor nerambursabile UE, prin punerea la dispoziţie a unor împrumuturi destinate acoperirii parţiale a contribuţiei bugetului de stat la finanţarea diverselor programe operaţionale sectoriale.
În 2017, România a semnat cu BEI acorduri care depăşesc 1,3 mld. EUR, din care 1 mld. EUR reprezintă împrumuturi contractate de Ministerul Finanţelor Publice. În acelaşi timp, BEI a semnat în România patru contracte de finanţare de peste 170 mil. EUR sub umbrela Fondului European pentru Investiţii Strategice (FEIS), în cadrul Planului de Investiţii pentru Europa (PIE). Subliniem totodată activitatea Fondului European de Investiţii, parte a grupului BEI, care în 2017 a acordat sprijin, prin instrumente specifice (garanţii şi participaţii la capital), de peste 550 mil EUR, din care două sunt tranzacţii FEIS şi două mandate finanţate din fonduri europene structurale şi de investiţii (59 mil EUR prin Programul Operaţional Regional şi 94 mil. EUR prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală).

Comentarii