...
  • joi, 16.08.2018
Publicitate
Slider

După ce anunţase că le elimină, CFR Călători păstrează trenurile pe ruta Piteşti – Curtea de Argeş

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Florin Silvestru     Data: 28 martie 2018

12 garaCFR Călători, companie aflată în mari dificultăți financiare și de dotare, anunța în urmă cu aproape două luni că a decis desființarea temporară sau permanentă a nu mai puțin de 97 de curse proprii la nivel național. Printre acestea se numărau atunci și trenurile R 9530, 9531, 9532, 9533 care circulă în regim Regio în relația Pitești – Curtea de Argeș și retur, trenuri care, potrivit informațiilor apărute la acea dată în spațiul public, urmau să se anuleze permanent. În acest fel, locuitorii din Curtea de Argeș ar fi rămas fără legătură feroviară cu Piteștiul și Capitala, dar și cu localități de pe harta feroviară a județelor Dâmbovița, Olt sau Dolj. Legat de toată această situație am discutat cu șeful Stației CFR Pitești Sud, Adrian Ion, care ne-a declarat că „a fost revizuită la un moment dat acea listă și cele două perechi de trenuri pe ruta Pitești – Curtea de Argeș au fost păstrate. Și nici nu cred să se mai pună problema eliminării lor din circulație”.
Referitor la operatorii feroviari din județul nostru, Adrian Ion ne-a spus că „în transportul de călători există un singur operator privat, TFC – Transferoviar Călători, care operează pe relația Costești – Roșiorii de Vede, în rest avem doar CFR Călători. De asemenea, mai sunt operatori privați care deservesc transportul de marfă, dar prezența acestora depinde de specificul transportului.”
În 1898, în prezenţa regelui Carol I, se inaugura calea ferată Piteşti – Curtea de Argeş. Acum linia regală de cale ferată a ajuns în paragină. Cele patru gări de pe traseu, toate monumente de artă, au fost închise; pe rută mai circulă doar patru trenuri pe zi, iar şansele de reabilitare a gărilor sunt mici.
Durata de executare a tronsonului de cale ferată Piteşti-Curtea de Argeş a fost doar 2 ani (1896-1898). Traseul de 38,4 de km de cale ferată, deservit de 4 gări, a costat peste 7,8 milioane lei aur. În toamna anului 1898, după inaugurarea liniei Piteşti – Curtea de Argeş, construită sub conducerea eminentului inginer Elie Radu, au fost date în exploatare clădirile celor patru gări: Bascov, Merişani, Băiculeşti şi Curtea de Argeş. Concepţia arhitecturală şi tehnică a gărilor a fost a aceluiaşi inginer-părinte al arhitecturii feroviare româneşti, Elie Radu (1853 – 1931).

 

Etichete:

Comentarii