...
  • sâmbătă, 21.07.2018
Publicitate
Slider

„Chiar dacă nu este răsunător ca un spectacol, succesul medical are profunzime şi durabilitate” (III)

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Prof. Marin Ioniţă     Data: 27 decembrie 2017

15 AdrianTase# Convorbiri neconvenţionale cu doctorul cardiolog Adrian Tase

# Medicina… Dar de ce aţi ales inima? Creierul, ficatul, rinichii, sângele, nervii, glandele, nu vă spuneau nimic? Tac şi acum, după atâtea experienţe? Ce legături au ele cu inima?
– Am ales inima pentru că este cel mai cinetic organ. Inima are ritm! Am ales inima şi pentru că este centrul organismului, din diverse perspective: anatomică, fiziologică, patologică, geometrică, filosofică etc.. Medicina contemporană este profund ştiinţifică şi explică, printre altele, conexiunile multiple ale cordului cu creierul, ficatul, rinichii, plămânii, glandele. Toate organele sunt importante, dar gravitează funcţional în jurul inimii!  Spuneam mai devreme că inima este centrul patologic al organismului pentru că produce cele mai mari ravagii.
# Care sunt posibilităţile de a salva inimile în Piteşti? S-a făcut ultimul salt?
– Avem la Spitalul Judeţean de patru ani USTACC, care este unitatea cu paturi pentru infarcte şi alte boli cardiovasculare de gravitate extremă. Există angiograf care rezolvă per primam infarctele miocardice, deocamdată în intervalul orar 8-14. De asemenea, chirurgia vasculară rezolvă prin operaţii bolile vaselor de sânge. Progresele sunt mari, dar mai este loc. Ultimul salt ar însemna angiograf non-stop (24/7) şi chirurgie pe cord deschis.
# Familie de medici. Din generaţie în generaţie. Soţia dumneavoastră, doctor la spitalul de oncologie. Şi aveţi un fiu. Unicul. A fugit de medicină! L-aţi presat să îmbrăţişeze muzica? Era îndrăgostit de această artă? Cum se afirmă studentul de la Cluj? Vă aduce bucurii?
– Tatăl meu a fost medic, mama farmacist. Împreună cu soția avem cariere medicale clinice în specialităţi de vârf. Într-o primă instanţă, îi proiectam fiului nostru o carieră medicală. Andrei ne-a admirat cărţile medicale încă de mic, dar ne-a făcut o primă surpriză, alegând, în clasa a VII-a, ceva mai potrivit pentru el: muzica. Ulterior am observat că există destui copii de medici care optează pentru cariere non-medicale: economie, avocatură, geologie, pilotaj, muzică etc… A două surpriză a venit după cinci ani, cu alegerea centrului universitar Cluj-Napoca, idee care se dovedeşte foarte bună, în pofida inconvenientului distanţă. În Facultate, Andrei acumulează experienţă şi îşi dezvoltă profilul artistic. Este iubit de colegi şi profesori. Creşte muzical.      
# Vă simţiţi vinovat că aţi ucis în dumneavoastră un pianist care putea să fie cu renume? Dacă ar fi să o luaţi de la început, ce aţi alege?
– În anii 70 în care trebuia să iau decizia drumului carierei nu se putea face performanţă în România ca pianist de jazz-rock. În schimb, şcoala medicală românească era foarte bună, aşa că am urmat tradiţia medicală. La un moment dat, în paralel cu dezvoltarea carierei medicale, am găsit o nişă muzicală pe care am dezvoltat-o câţiva ani (1988-1995), după care m-am dedicat exclusiv cardiologiei şi familiei. În ultimul an studiez serios la pian pentru a-l seconda pe fiul meu la unele piese ale sale. Recent, la festivalul „Jazz Napocensis”, criticul de jazz Virgil Mihaiu remarca revirimentul pianistului Adrian Tase, pentru care principalul „vinovat” este Andrei. Deci, nu mă simt vinovat, dar, dacă ar trebui să o iau de la început, în vremurile actuale, aş face aceeaşi alegere, deşi muzica este a doua mea pasiune pe care o trăiesc prin fiul meu.
# Care este tributul pe care îl plăteşte un doctor de inimă? Pe ce aţi dat succesul răsunător în faţa publicului venit la spectacole?
Tributul constă în sacrificii multiple, de la orele de studiu continuu timp de decenii, la rigorile urgenţelor care nu au noapte, care nu au weekend. În schimb, satisfacţiile sunt imense, cele mai mari tot cu privare de somn: salvarea unor pacienţi aparent insurmontabili în orele nocturne de gardă, repectiv cunoaşterea celor mai mari cardiologi, la sumitt-urile de specialitate, pe diverse fusuri orare. Interacţiunea cu liderii cardiologiei mondiale mă energizează şi explică succesul participărilor mele la congresele de vârf.  Chiar dacă nu este răsunător ca un spectacol, succesul medical are profunzime şi durabilitate. Din când în când gust şi din bucuria spectacolului, secondându-l pe Andrei.  

Discuții