...
  • sâmbătă, 21.07.2018
Publicitate
Slider

Biblioteca te citeşte, la Liceul „Dinu Lipatti”

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Denisa Popescu     Data: 28 martie 2018

9 lucretia01Impetuoasă ca de obicei, Poezia a avut rendez-vous, săptămâna trecută, cu pictorii și graficienii expozițiilor importante de mâine, acum elevi la Liceul de Artă „Dinu Lipatti”, la clasa artistei Monica Dinu. Ora de literatură, vegheată conștiincios de prof. Violeta Vlădău, a respirat ca un cuib cald, cu puii tocmai treziți din somnul unui zbor nedeslușit, abia presimțit.

9 lucretia02Poeta Lucreția Picui a citit grav, melancolic, din volumul „Fără anestezie”. I-am dat replica în același registru, scandând din cartea mea, „47”. Am așteptat, emoționate, reacțiile. Mare ne-a fost bucuria când am auzit întrebările. Și mai mare, după cele câteva minute de încălzire, când nu mai eram de-o parte și de alta a frontierei simbolice, ci înăuntrul perimetrului magic. Liceenii își depășiseră vârsta și comunicau cu inima noastră tulbure, cu visurile neduse până la capăt și, prin noi, prin poezie, cu lumea întreagă. I-au interesat stările sufletești în care ne apropiem de text, dacă scriem exclusiv despre ce ni se întâmplă nouă, în ce măsură ecouri din viețile altora ajung în versurile noastre, în ce fel ne eliberează scrisul. A fost un schimb fericit de emoții, în urma căruia am rămas încredințată că, în România, încă se mai simte frumos. Și că, dacă vrei să păstrezi acest Frumos, să cultivi Simțirea, trebuie s-o faci luând la pas școlile, îmbrățișând vârstele mici.
Nu doar Poezia a avut de câștigat la capătul acestei întâlniri, ci și meșteșugurile vechi și nobile. Poeta Lucreția Picui, coordonatoarea cursurilor de Caligrafie și de Cusături populare argeșene – cursuri săptămânale și gratuite, desfășurate la Biblioteca Județeană Argeș – și-a făcut ucenici și aici, așa cum era de așteptat, de altfel, după ce le-a prezentat pictorilor și graficienilor în formare conținutul cursurilor și condițiile de participare la concursul județean de caligrafie, de la sfârșitul lunii aprilie.

Discuții