...
  • marți, 17.07.2018
Publicitate
Slider

„Am trimis şi eu la cursuri de perfecţionare. Dar nu la all inclusive şi hoteluri cu piscine, ca alţii”

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Marius Ionel     Data: 24 august 2017

6 ion dumitru01# Interviu coroziv cu Ion Dumitru, primarul comunei Albota
# Cum comentați ultimul scandal pe bani publici? Mă refer la cel al cursurilor de perfecționare la mare, pe banii statului, de care au parte angajați ai diferitelor instituții publice…
– Cine își permite, își permite, cine nu-și permite, nu-și permite. Nu am trimis, în 22 de ani de când sunt primar, pe nimeni la astfel de cursuri de perfecționare. Dar în urma auditului și a Curții de Conturi, problema a fost că trebuie să trimit și eu persoanele cu responsabilități din Primărie la cursuri de perfecționare. Deci Curtea de Conturi a fost cea care ne-a sugerat să facem acest lucru.

Nu am trimis de 700 de milioane, ci de 7.000 de lei, o sumă rezonabilă, zic eu. E treaba colegilor mei cum justifică aceste cheltuieli. Pe unii primari îi mai vezi prin ziare, cu cheltuieli făcute aiurea. M-am străduit întotdeauna să nu sar calul și să fiu în limita legii. Este pentru prima dată când, în acest an, am trimis două persoane la astfel de cursuri, pentru că se impunea. Și am trimis, nu la all inclusive, cum au trimis alții, la hoteluri cu piscine… Unii au mai avut și proasta inspirație să pună și pe Facebook poze, ba chiar au mai luat și pe altcineva după ei. Deci eu am trimis două persoane din primăria Albota și mai am de trimis o doamnă din serviciul contabilitate. Dar este prima dată când fac acest lucru, subliniez..! Văd că la unii se practică treaba asta, de ani de zile. Este treaba lor! Nu îi judec eu, pentru că are cine să ne judece pe toți și, când vine ziua judecății, vom răspunde toți când este vorba de banul public. S-ar putea ca realizările mele la nivel de comună să se regăsească și în această economie pe care am făcut-o, de-a lungul anilor, inclusiv cu salariile… Credeți că îmi era greu să angajez 32 de persoane, cât prevede organigrama primăriei Albota..? Dar dacă făceam acest lucru, cred că trebuia să stau eu pe hol și să le dau lor spațiul de aici, din biroul meu. Și ce să facă? Vă spun că, la o primărie de 4.000-5.000 de locuitori, 16-18 persoane deservesc cu lejeritate cetățeanul. La mine, la Albota, nu se așteaptă la coadă la adeverințe… Totul înseamnă organizare, iar dacă organizarea este bună, totul merge strună. Nu trebuie să ne călcăm în picioare în primărie.

„A fost o perioadă mai «dulce» în Consiliul Județean în care nu aveai cu cine să vorbești”

# Și totuși, cum vedeți dvs salarizarea din administrația publică județeană și locală, denumită ca nesimțită după ultimele măriri?
– În privința salarizării, abia acum, când un funcționar public are un salariu de circa 2.000 de lei, vorbesc de Primăria Albota, remunerația este una de bun simț la cât se muncește. Interesant este că organigrama mea cuprinde 32 de posturi, la care la ora actuală noi funcționăm cu doar 8 posturi. De abia acum avem și noi la Albota 14 funcționari și cred că nici nu avem nevoie de mai mulți. Ne-am uitat foarte bine în bugetul local, iar dacă cheltuim banii numai pe salarii, înseamnă că nu mai facem nimic în comună. Fiecare, cum își așterne, așa doarme. Dacă mă întrebați de salariile din Consiliul Județean, vă spun că a fost o perioadă mai „dulce” în CJ, în sensul că nu aveai cu cine să vorbești și nu aveai mari șanse de izbândă să rezolvi ceva din punct de vedere administrativ, dacă ajungeai pe acolo. Sper ca aceste salarii foarte mari să-i motiveze pe salariații Consiliului Județean și aceștia să ne sprijine mai mult în acțiunile pe care le întreprindem noi. Nu trebuie să ne favorizeze cu nimic, dar ceea ce este legal și ține de ei, să facă…

„Am luat și eu acum bani pe PNDL și am văzut că unii colegi de-ai mei au început să dea din coate și să facă pe interesanții”

# Cum vedeți împărțirea banilor pe PNDL, că și aici au fost discuții? Că unii primari au luat mai mult, alții-puțin sau chiar deloc…
– Pe PNDL, unii colegi de-ai mei au depus 17 proiecte, unii 20, alții 27… S-au făcut și erori și vă spun că nu este posibil ca, la Negrași, să te oprești cu un drum care vine dintr-o localitate vecină și să nu-i dai continuitate acelui drum pentru doi kilometri. Am impresia că nu s-a verificat cu maximă responsabilitate. Eu nu am luat bani pe PNDL niciodată, am luat acum și am văzut că unii colegi de-ai mei au început să dea din coate și să facă pe interesanții și s-au tot pozat prin ziarele din județul Argeș că ar fi pe locul 5 sau locul 7 la accesare de fonduri europene. Dacă mai vine unul din urmă și ia și el bani, înseamnă că acela a făcut jocuri în detrimentul altora. Nu există așa ceva! Nu te poți apropia de ministrul Dezvoltării, pentru că ar fi trafic de influență, iar apoi există acolo o grilă, dacă te califici bine, dacă nu, asta e. Restul sunt fabulații! S-ar putea să mai fie și sistemul relațional, dar nu în cazul județului nostru. În comparație cu alți colegi, eu am și studiul de fezabilitate și proiectul realizat. Aștept după avize, avize care ne-au pus într-o situație foarte urâtă. Trebuie toți să înțeleagă că cei care sunt în slujba cetățeanului, cum e Garda de Mediu și Agenția de Mediu, care în două zile îți eliberează avizul, trebuie să se comporte ca atare.
# Cu sportul cum mai stați?
– Stau foarte bine. Să știți că sâmbătă echipa de fotbal va juca la Bascov și cred că îi vom încurca de data aceasta pe cei de acolo.

 

Discuții