...
  • marți, 25.09.2018
Publicitate
Slider

Albastrul de Voroneţ şi căcăniul de Curtea de Argeş

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Gabriel Grigore     Data: 13 septembrie 2017

Punctulpey mareAți văzut termopane la Voroneț? Sau uși kitchoase și groase ca ceafa de neam prost, la intrarea în mănăstire? Nu cred, că altfel nu mai era inclusă în patrimoniul universal, ci în patrimoniul clerical – caricatural al BOR. Mai lipseau doar carpete cu Răpirea din Serai, deasupra mormintelor regilor României, pentru ca batjocura tabloidă să fie deplină în Mănăstirea Meșterului Manole. Că atât îi duce mintea pe sfinții iubitori de arginți de la Argeș – Calinic și Caliopie – să construiască fără autorizație.

Iar la Voroneț iernile sunt mult mai geroase decât la Curtea de Argeș, asta ca să-i răspundem Înalt Rătutitului Calinic, cel care a dat vina pe frigul polar care lovește regulat Orașul Basarabilor și congelează șalele enoriașilor în anotimpul rece. Șefii arhiepiscopiei (că biserica de la Argeș e bicefală, să fim bine înțeleși!) s-au făcut de râs și, în loc să recunoască smeriți greșeala, vor neapărat să devină campioni mondiali la acest sport al minții puține. În discuția cu colega mea care a descoperit barbaria arhitecturală de la Argeș (și pe care o felicit încă o dată pentru această reușită jurnalistică preluată de toată presa națională), ÎPS Calinic și-a schimbat de vreo trei ori explicațiile în decurs de numai câteva ore. Ba că barbaria de ușă a fost montată din cauza curentului de sorginte siberiană, ba că la cererea disperată a enoriașilor, pentru ca, în final, să ne spună că din cauza prafului de afară, generat de oareșce lucrări de restaurare.  
Ce îmi pare rău e că l-au băgat la mijloc și pe Cristian Cocea, șeful de la Direcția de Cultură Argeș, care a încercat să mai atenueze din unda seismică a acestei rușini venite dinspre Palatul Arhiepiscopal cu niște explicații în care nici el nu putea crede. Lasă că și Cristi (îmi permit să-i spun astfel fiindcă am fost colegi de breaslă și îl respect pentru anvergura culturală pe care a dovedit-o în dese rânduri) s-a băgat în seamă mai mult decât trebuie într-un subiect în care nu el era Băiatul Rău. Dar a făcut-o, adormit probabil de poveștile nemuritoare ale Prea Înaltului de la Argeș și ale lui Poponeț de la Arhiepiscopie, băiatul monden care se pricepe la toate și mai ales la dirigenție. De șantier. În fapt și în drept, lucrurile puteau fi rezolvate mult mai simplu, dacă cei de la arhiepiscopie își puneau nițică cenușă în cap, pe principiul că greșeala recunoscută e pe jumătate iertată. Nu baliverne și nici snoave care să insulte inteligența. Cum spuneam și colegilor de redacție, nu m-ar mira ca ÎPS Calinic și Caliopie să dea vina pe Jurnalul de Argeș în cazul în care (Doamne ferește!) mânăstirea Curtea de Argeș va fi scoasă de pe lista UNESCO. Ziariștii sunt de vină, că au spus, nu ei, că s-au făcut (și ne-au făcut) de râs.

Comentarii