...
  • luni, 20.08.2018
Publicitate
Slider

Adrian Miuţescu acuză: Primarii PSD din Argeş au fost avantajaţi la alocarea fondurilor de la Guvern

Slider

Slider

pflege
Slider

Slider

Slider

Slider
Autor: Alina Crângeanu     Data: 10 august 2017

6 01Președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu, a făcut la conferința de presă a organizației județene o analiză în urma anunțării rezultatelor programului PNDL 2. Într-o informare privind alocările bugetare pe programul de dezvoltare locală guvernamental liberalul a spus „în mâna PSD, PNDL 2 a devenit un instrument politic sau de negociere” la adresa primarilor, președinților de consilii județene și a deputaților și senatorilor din comunitățile respective.

Pe de altă parte, acesta a  subliniat că administrațiile PSD preferă să folosească acest program pentru realizarea unor obiective de investiții în detrimentul fondurilor europene, pentru că fondurile cheltuite nu trebuie astfel justificate și controlul nu este la fel de strict ca în proiectele europene. „Din acest punct de vedere administrațiile locale ale PSD folosesc PNDL ca scuză pentru a nu depune proiecte pe fonduri europene. România a primit în primele 5 luni ale anului 2017 doar 1 milion de euro adică 0,004% din totalul sumei alocate în exercițiul financiar curent. O simplă citire a proiectelor finanțate de PNDL 2 publicată recent arată o alocare discreționară a fondurilor în unele zone”, a mai spus Adrian Miuțescu.

Acesta s-a lansat în acuzații foarte grave la adresa partidului de guvernământ. „PNDL 2 este folosit pe post de pușculiță de partid, comunitățile administrative ale PSD primind preponderent mai multe fonduri decât comunitățile administrate de opoziție sau celelalte partide. În guvernarea PSD, PNDL a devenit un program în care fondurile sunt alocate pe criterii politice. Alocarea fondurilor la nivel național demonstrează că aceasta nu a respectat un algoritm matematic, criteriile de specialitate menționate de Ministerul Dezvoltării care a și făcut acest program și l-a implementat și nici recomandările Băncii Mondiale în ceea ce privește repartiția de fonduri publice”. În Argeș, spune Miuțescu, primarii PSD au fost evident în principal finanțați pe aceste programe astfel: dintre cele 75 de primării, de UAT-uri cu primari PSD au primit 72 de localități finanțare, trei nu au primit, la PNL din 24 de primării,  16 au primit finanțare, 8 nu au primit finanțare.

„Vom sesiza Comitetul European al Regiunilor!”, anunţă primarii liberali

Tot potrivit liberalilor, criteriile specificate de minister potrivit cărora vor fi finanțate cu prioritate instituții de învățământ, rețele de apă și canalizare nu au fost respectate, deși este vorba despre priorități impuse de Uniunea Europeană. Primarul de la Valea Iașului, Nicolae Barbu spune că în Argeș, „cam 40% s-au dat pentru drumuri și din păcate în unele zone ale județului, acolo unde nu este apă și canalizare. Întreb eu atunci, nu era corect să terminăm apa și canalizarea și după aceea să avem grijă și de drumuri?! Acest guvern sau altele vor trebui să dea bani pentru sutele de kilometri, care se fac prin PNDL 2, ca să reparăm în urma introducerii apei și canalizării?”. Nicolae Barbu a mai spus că spre deosebire de proiecte care vor fi finanțate, proiectul de canalizare de la Valea Iașului avea toată documentația iar celelalte  nu aveau decât trei foi.

Și primarul de la Poienari de Argeș, Dragoș Boncea, s-a arătat dezamăgit de faptul că i-a fost respins proiectul unei stații de epurare, foarte așteptat atât de populație cât și de investitorii care se anunțaseră în comună. „Vom sesiza Comitetul European al Regiunilor!”, anunță și primarul de la Poienari de Argeș, Dragoș Boncea.

Comentarii